Adevaratul test pentru banci incepe in 2010

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 15:10
1795 citiri
Adevaratul test pentru banci incepe in 2010

Pietele asteapta ca marile banci din Europa emergenta sa anunte incetinirea ritmului de crestere a creditului neperformant in regiune in trimestrul al treilea, un nou indiciu al stabilizarii sistemului financiar si economiilor, insa "momentul adevarului" pentru creditori va fi prima parte a lui 2010.

Reprezentantii mai multor grupuri financiare cu reprezentare larga in Europa Centrala si de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen si OTP, au declarat in ultimele cateva luni ca avansul creditelor neperformante, principalul obstacol din calea profitabilitatii in prima jumatate a anului, a pierdut din anvergura in perioada fiscala iulie-septembrie, aminteste Reuters intr-o analiza asupra situatiei sistemului financiar-bancar din regiune, informeaza Mediafax.

Institutiile de credit cu expunere ampla pe pietele est-europene se vor confrunta insa cu "adevaratul test" in primele trimestre ale anului viitor, deoarece strategiile pe care le-au adoptat pentru gestionarea valului de credite neperformante se bazeaza in principal pe relansari economice rapide ale statelor din regiune, noteaza agentia de presa.

"Momentul adevarului va fi in 2010, cand se va alege graul de neghina", comenteaza Matthias Siller, care administreaza active de 1,9 miliarde de dolari pe pietele est-europene pentru fondul Barings Asset Management.

Bancile au incercat sa "uniformizeze" cat mai bine cresterea creditelor neperformante de la inceputul crizei in regiune, mergand pana la limitele regulilor de contabilitate pentru a crea privizioane cat mai reduse in acest sens, intinse pe perioade cat mai lungi de timp, noteaza Reuters.

"Aceasta situatie arata ca legea ofera bancilor suficient spatiu de manevra in zona provizioanelor pentru credite neperformante. Multi analisti nu au inteles acest lucru, generand astfel presiune pe estimarile privind profiturile", apreciaza Siller.

Strategiile bancilor de a apasa cu blandete pedala provizioanelor le-a permis sa-si conserve in mare masura profiturile si sa evite majorari de capital masive, care sa dilueze detinerile actionarilor la cotatiile bursiere "deprimate" din prima parte a anului, potrivit agentiei de presa.

Unele institutii de credit, printre care grupul suedez Swedbank, expus masiv pe pietele baltice, cel mai sever afectate de criza din UE, dar si banca poloneza PKO, Alpha Bank si National Bank of Greece, din Grecia, au accesat pietele pentru lichiditati dupa ce preturile bursiere au revenit, iar analistii anticipeaza ca Erste va adopta aceeasi strategie.

Interventiile orchestrate ale Fondului Monetar International si Uniunii Europene au stabilizat monedele din regiune si au protejat portofoliile de credit in valuta ale bancilor, insa reducerea raportului rezerve/credite neperformante la 50-60%, de la peste 100% inainte de criza, lasa putin spatiun de manevra in eventuale situatii neplacute.

Principalele riscuri vin din zona creditelor care au fost restructurate pentru evitarea defaultului, unde datornicii ar putea ajunge oricum in incapacitate de plata.

Totodata, exista vulnerabilitati in ceea ce priveste colateralul inaintat pentru securizarea imprumuturilor, cu sanse ca activele sechestrate juridic de creditori sa valoreze prea putin pentru a acoperi pierderile.

In plus, raspandirea falimentelor si cresterea somajului ar putea conduce la noi valuri de credite neperformante.

Aceste riscuri sunt mai severe in tarile care au accesat deja ajutoare externe de la FMI si UE, inclusiv in Romania, Ungaria, Ucraina si Letonia, noteaza Reuters.

In acest context, analistii chestionati de Thomson Reuters anticipeaza, in medie, un profit net de 2,21 euro pe actiune pentru Erste Bank in acest an, in scadere cu 47% fata de 2008.

Pentru grupul francez Societe Generale, expertii prevad un profit net de 1,75 euro pe actiune, cu 46% mai mic decat in 2008, in timp ce UniCredit ar urma sa raporteze un rezultat de 11 eurocenti pe actiune, in declin cu 56%.

Raiffeisen International va avea, potrivit analistilor, un profit net de 36 eurocenti pe actiune, cu 94% mai redus decat nivelul de anul trecut, iar grupul ungar OTP va inregistra un castig de 516 forinti pe actiune, in scadere cu 52%.

Profitul EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, ar urma sa coboare cu 49%, la 60 eurocenti pe actiune, in timp ce National Bank of Greece (Banca Romaneasca) va avea un castig de 2,16 euro pe actiune, in retragere cu 25%.

Dintre bancile romanesti, Banca Transilvania ar urma sa inregistreze un castig net de 0,04 lei pe actiune, in scadere cu 88%, conform analistilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#banca, #banci, #credite, #neperformante, #profit, #provizioane , #stiri Erste Bank