Erste scade fondul comercial cu 300 mil. de euro, in special la BCR

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 12:49
3351 citiri
Erste scade fondul comercial cu 300 mil. de euro, in special la BCR

Erste Group a anuntat scaderea fondului comercial cu aproximativ 300 de milioane euro, in special pentru amortizarea fondului comercial al BCR, si anticipeaza ca a inchis anul 2012 cu un profit net de 450 de milioane euro, fata de aproape 600 milioane euro la noua luni, dar va acorda dividende.

La jumatatea anului trecut, Erste a amortizat fondul comercial al Bancii Comerciale Romane (BCR) cu 210 milioane euro, o masura similara fiind luata si in octombrie 2011, cand grupul austriac a amortizat fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro.

Avand in vedere ca mare parte din amortizarea anuntata marti provine de la BCR, rezulta ca fondul comercial al celei mai mari banci din Romania a fost redus cu mai mult de 1 miliard de euro.

Erste a anuntat marti ca rezultatele testelor anuale privind deprecierea fondului comercial al Erste Group impun reducerea acestuia, in special amortizarea fondului comercial al Bancii Comerciale Romane, dar si al altor participatii, cu aproximativ 300 milione euro (inainte de impozitare). Amortizarea se datoreaza primelor de risc mai mari ce determina cresterea ratelor de discount aplicate.

"Ca urmare a acestei masuri extraordinare si recent anuntatei vanzari a subsidiarei din Ucraina, Erste Group estimeaza ca va inregistra un profit net de aproximativ 450 milioane euro pentru anul financiar 2012. Erste Group reconfirma estimarile sale privind profitul operational si costurile de risc, conform celor anuntate pe 30 octombrie 2012 cu ocazia rezultatelor pentru primele noua luni din 2012.

De asemenea, Erste Group va propune Adunarii Generale a Actionarilor sa plateasca dobanda aferenta capitalului participativ si sa acorde dividend pentru 2012", se arata intr-un comunicat transmis de Erste Group.

Intrucat fondul comercial este exclus de la calculul capitalului normativ, Erste Group va raporta o imbunatatire semnificativa a indicilor de adecvare a capitalului pentru sfarsitul anului 2012.

Erste Bank a anuntat dupa primele noua luni un profit net de 597,3 milioane euro, fata de o pierdere de 973 milioane euro in septembrie 2011 si cu 145 de milioane euro peste rezultatul de la jumatatea anului, pe fondul unor provizioane mai mici in regiune si stabilizarii situatiei din Romania.

Erste detine 93,27% din actiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura societate de investitii financiare care nu a vandut tiluri BCR, are aproape 6,59%. In 2006, grupul austriac a cumparat 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezultate financiare Erste Bank, #scadere fond comercial BCR, #profit Erste 2012 , #Rezultate financiare