Statul plateste daca bancile-mama retrag capital din Romania

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 18:01
3122 citiri
Statul plateste daca bancile-mama retrag capital din Romania

Statul va fi primul care va "plati" daca bancile-mama vor alege sa isi retraga capitalul de pe piata locala, pentru ca se va imprumuta mult mai scump. Atat seful Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, cat si analistul financiar, Lucian Davidescu, au explicat ce inseamna acest lucru. Bancherul Bogdan Baltazar spune ca pericolul ramane si indeamna la prudenta.

Seful Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, atrage atentia ca bancile-mama nu pot retrage capital de pe piata locala, ci ca "isi pot inchide liniile de finantare, adica nu mai imprumuta filialele din Romania".

"Filialele din Romania imprumutau, la randul lor, statul roman. Sumele nu sunt extraordinar de mari la nevoile pe care le au bancile-mama de capital, la ele acasa".

O distinctie clara face si analistul financiar Lucian Davidescu:

"Daca vorbim de expunere, vorbim de active. In momentul in care un credit ajunge la scadenta, banca respectiva are optiunea de a-si duce banii inapoi acasa sau de a cauta alti clienti pentru creditul respectiv. Acordul de la Viena din 2009 si incercarea de acum, de mentinere a expunerilor, se refera la active", spune analistul financiar, pentru Business 24.

Acesta adauga ca seful statului, Traian Basescu si Banca Nationala a Romaniei (BNR) incearca sa determine bancile sa isi pastreze activele aici, in asa fel incat sa existe suficienta lichiditate pe piata iar valuta sa nu se deprecieze.

"Daca vorbim despre capital, este o alta situatie. Capitalul reprezinta banii adusi de actionari, pentru mentinerea solvabilitatii bancilor. In momentul de fata, ele sunt solvabile, pentru ca banca centrala le cere sa aduca bani de acasa de fiecare data cand scad sub un anumit nivel", precizeaza Davidescu.

In opinia specialistului financiar, problema apare cand se intampla ceva pe piata locala. "Sa spunem ca, la o banca, dezvoltatorul nu isi mai poate achita creditele si intra in faliment. In momentul respectiv, banca, teoretic, trebuie sa aduca mai mult capital".

Regulile jocului se schimba

Dar regulile jocului se schimba, odata cu intrarea Greciei in insolventa controlata.

"In momentul in care bancile se afla in situatia sa ceara ajutor de la piata, sa ceara capital de pe piata, sa emita obligatiuni sau chiar actiuni. Daca piata le ofera capitalul, se rezolva problema. In caz contrar, se indreapta catre stat si catre Banca Nationala, care trebuie sa le nationalizeze.

Urmatorul pas ar fi ca banca respectiva sa fie recapitalizata chiar de catre Mecanismul Financiar de Stabilitate, din zona euro, insa Romania nu este in zona euro si nu a fost luata in discutie apartenenta la acest mecanism", mai explica Davidescu.

Seful Grupului de Economie Aplicata atrage insa atentia ca o eventuala retragere a bancilor de pe piata locala va atrage scumpirea imprumutului catre statul roman.

"Bancile isi vor tine liniile de credit deschise, pentru ca au clientul, care este statul roman, dar il vor taxa mai scump", explica Liviu Voinea, pentru Business 24.

La randul sau, Bogdan Baltazar apreciaza ca pericolul exista doar teoretic si indeamna la prudenta.

"Trebuie sa fim atenti, sa nu facem gesturi extravagante sau declaratii ministeriale nepotrivite. Trebuie sa ne comportam serios, dar nu e niciun pericol, datorita faptului ca avem o politica cuminte. Nu vad absolut nicio perspectiva de deterioare a situatiei", spune Baltazar, pentru Business 24.

Grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a declarat ca nu exista "nici nevoia, nici dorinta" de a pastra o promisiune facuta alaturi de alte banci in 2009, cand s-a decis permiterea unui flux de fonduri catre subsidiarele din estul Europei.

Bancile occidentale au facut promisinea cand tari precum Romania si Ungaria aveau deficite de cont curent mai mici decat in prezent, si mai putine optiuni de a le finanta, a declarat Manfred Wimmer, director financiar al grupului in cadrul unei intalniri cu investitorii, scrie Bloomberg.

La sfarsitul lunii martie 2009, FMI a obtinut acorduri scrise de la toate cele noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, prezente joi la discutiile de la Viena, care s-au angajat sa nu retraga capital si garanteaza participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.

"Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si in interesul Romaniei sa subscriem la angajamente coordonate de a mentine in intregime expunerea pe piata romaneasca", declarau, la acea data, intr-o declaratie comuna, cele noua grupuri financiare.

#banci retragere capital, #retragere capital, #retragere capital strain Romania , #Profit