Riscul introducerii unei taxe bancare in Romania este mic

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 15:00
1196 citiri
Riscul introducerii unei taxe bancare in Romania este mic
Sursa:topnews.in

Riscul introducerii unei taxe bancare in Romania este mic, insa orice se poate intampla in cazul unei schimbari de Guvern, a declarat, vineri, intr-o conferinta cu investitorii directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl.

Ungaria, unde grupul austriac este de asemenea prezent, a introdus anul trecut o taxa in sistemul bancar, pentru a obtine fonduri necesare reducerii deficitului bugetar.

In Romania au existat discutii in prima parte a acestui an privind introducerea unei taxe de solidaritate de 2,5% din profitul bancilor. Guvernul a decis sa nu sustina aceasta masura, propusa de parlamentari, in lipsa unui acord la nivelul UE, temandu-se ca dupa impunerea unei astfel de taxe bancile vor transfera castigul in afara tarii.

Erste a anuntat, vineri, o pierdere de 1,5 miliarde euro in trimestrul trei, fata de un profit de 367 milioane euro in perioada similara din 2010, ca urmare a amortizarii fondului comercial, constituirii de provizioane in Ungaria si costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justa. Dupa primele noua luni ale anului Erste a raportat o pierdere neta dupa plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, fata de un profit net de 633,8 milioane euro in perioada similara a anului precedent.

#taxa bancara, #risc taxa bancara , #Profit