Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste: BCR va continua sa finanteze economia

Erste: BCR va continua sa finanteze economia


BCR va continua sa sustina economia romaneasca, al carei viitor este strans legat de cea mai mare banca din sistem, iar pentru unele proiecte va fi mentinuta finantarea in euro, afirma Andreas Treichl, directorul general al Erste Group, actionarul majoritar al BCR.

"Ceea ce am spus in aceste discutii (cu Banca Austriei - n.r.), daca luam Romania in paticular, Erste este cel mai mare creditor din tara, prin BCR. Suntem in proces de a creste investitia din Romania. Si este 100% clar ca BCR vrea si va continua sa finanteze economia romaneasca. De aceea suntem acolo. Viitorul Romaniei este strans legat de viitorul BCR. Si cea mai mare banca din tara are obligatia de a fi acolo daca cresterea economica revine. Acesta este angajamentul nostru", a spus Treichl.

Actionarii BCR au aprobat in urma cu doua saptamani majorarea capitalului social cu pana la 618,5 milioane lei, la 1,7 miliarde lei, prin aport in numerar.

Banca nu are nicio problema cu capitalurile

Seful Erste spune ca banca nu are niciun un fel de problema in ceea ce priveste capitalurile, iar lichiditatea BCR pozitioneaza foarte bine banca in acest moment.

"Pentru a finanta industria, pentru a finanta companiile, municipalitatile din Romania sau proiectele de infrastructura, nu este o problema. Restrictia de lichiditate ar putea deveni o problema daca va reincepe sa creasca creditul de consum, dar nu in lei, ci in euro, iar depozitele in valuta nu vor creste cu aceeasi viteza. Atunci va fi o problema", a declarat Andreas Treichl.

Potrivit acestuia, creditul de consum, care in prezent se afla foarte jos, va trebui sa fie finantat mult mai mult pe baza lichiditatilor atrase din piata locala, ceea ce va imbunatati lichiditatea la nivelul intregii tari.

Totodata, acesta a precizat ca nu vede o astfel de problema pentru urmatorii ani si ca nu va fi limitata capacitatea bancii de a se dezvolta pe piata romaneasca sau de a finanta cresterea economica a Romaniei.

Masurile Bancii Nationale a Austriei

Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro din piata locala.

Erste:Va fi mai bine pentru Romania daca lichiditatea se va imbunatati

Seful Erste spune ca tarile in care lichiditatea este la un nivel suficient au si sisteme bancare sanatoase, care pot sustine in continuare economiile, iar o actiune in acest sens va ajuta si Romania in a-si consolida pozitia pentru urmatorii ani.

"Romania este intr-o pozitie foarte buna, dar cred ca in urmatorii ani va fi mai bine pentru tara si pentru sistemul bancar daca lichiditatea se va imbunatati. Si mai cred ca Banca Nationala a Romaniei face o treaba foarte buna in aceasta directie, nefiind nevoie de niciun impuls din afara tarii.", a explicat Treichl.

El a aratat ca analistii si criticii desi prezinta regiunea intr-o lumina nefavorabila, cu un grad mare de credite neperformante si o crestere economica firava, uita spre exemplu ca Romania a luat masuri de ajustare greu de imaginat pentru alte state din UE.

"Romania a luat deja o serie de masuri foarte dure in ultimii ani, care au lovit multa lume, au fost foarte neplacute pentru multe persoane din Romania si care au cauzat, de asemena, o serie de credite proaste in banca noastra doar pentru ca veniturile populatiei au fost taiate si clientii nu si-au mai permis sa ramburseze", a mentionat Treichl.

Totodata acesta a adaugat ca Erste a trebuit sa inregistreze provizioane uriase, iar acum, daca vin investitiile in infrastructura si lucrurile se vor imbunatati usor, situatia va fi tot mai buna.

"Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca oricare dintre masurile deja luate in Romania ar fi fost adoptate de catre o tara din Europa de Vest. De neimaginat. In prezent, cred ca Europa de Est este intr-o forma mai buna sa faca fata crizei decat era in 2008, inclusiv Romania", a mai spus Treichl.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1576 ori