Directorul Erste: Masurile de austeritate din Romania au fost brutale

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:50
1914 citiri
Directorul Erste: Masurile de austeritate din Romania au fost brutale

Masurile de austeritate luate de Romania au fost "brutale", de neimaginat in tari din Vest precum Germania sau Franta, dar oamenii din Est sunt "obisnuiti cu brutalitatea", a declarat, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl.

Romania este o piata cheie pentru Erste, iar Treichl se asteapta ca tara sa-si revina din criza.

"Cred ca da (Romania isi va reveni, n.r.). Tara face multe lucruri bune si a facut multe lucruri bune. Romania isi va reveni si este pe aceasta cale chiar acum", a spus el.

O reducere de salarii de 25% in sectorul public este de neimaginat in tari ca Germania sau Franta, considera Treichl.

"Masurile care au fost luate de Guvernul Romaniei sunt aproape de neimaginat in Europa de Vest. Isi poate cineva imagina ca in Germania si Franta guvernul sa spuna: <> Si in acelasi timp sa majoreze singura taxa care loveste pe toata lumea, TVA? Iar asta s-a intamplat fara o singura zi de greva. A fost o masura destul de brutala. Dar nu este una din diferentele dintre Est si Vest faptul ca Estul este o regiune unde oamenii au invatat sa traiasca cu brutalitatea si pot face fata unei crize substantial mai bine decat cei din Vest?", a afirmat el.

Guvernul a redus in vara anului trecut salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% si a taiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar in conformitate cu acordurile semnate cu FMI si Comisia Europeana. Alte masuri luate de autoritatile romane sunt cresterea taxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe castigurile de capital sau cresterea impozitelor pe proprietate.

De la inceputului acestui an, salariile in sectorul public au fost majorate cu 15%.

#erste bank, #Andreas Treichl guvern roman, #masuri asuteritate guvern Boc , #Management