Programul de garantare a creditelor pentru locuinte depinde de cum va fi aplicat si de banci

Joi, 21 Mai 2009, ora 16:57
3779 citiri
Programul de garantare a creditelor pentru locuinte depinde de cum va fi aplicat si de banci

Garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte, in limita maxima de 60.000 euro, ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor, afirma agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii.

"Pentru ca masura sa aiba succes va trebui ca bancile sa-si flexibilizeze politica de acordare a creditelor. Trebuie vazut ce opinii vor exprima bancile comerciale relativ la aceasta propunere. Chiar daca Guvernul acorda garantii de rambursare a creditelor, bancile nu vor sa se incurce cu executiile de garantare, ci sa-si asigure un flux constant de capital pe perioada creditului acordat", a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, Radu Zilisteanu, consultant imobiliar.

El a mentionat ca problema la achizitia de locuinte nu este reprezentata de garantii, ci de veniturile solicitantului.

Guvernul a anuntat miercuri un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro, finantarea totala asigurata ridicandu-se la un miliard de euro.

Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a apreciat la anuntul programului ca facilitatea va conduce la deblocarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si a sectorului de constructii.

"Masura ar putea determina bancile sa acorde mai usor credite unor clienti. Dar in conditiile in care nivelul dobanzilor interbancare ramane foarte inalt, iar ratingul tarii destul de scazut, nu putem avea siguranta ca familiile vor fi capabile sa se indatoreze pe termen lung la acest cost", afirma reprezentantii Lafarge Ciment Romania.

Unii consultanti imobiliari si dezvoltatori cred ca programul ar putea da un impuls pietei rezidentiale, aproape blocata in prezent, desi nu au fost anuntate normele de aplicare.

"Este un lucru bun. Asteptam de mult o astfel de masura. Nu stiu exact ce se va intampla, pentru ca nu stiu care vor fi mecanismele de aplicare a programului. Doar anuntul referitor la acest program ne va ajuta in sensul ca azi vom primi de 2-3 ori mai multe telefoane decat de obicei", a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al companiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In opinia sa, programul ar trebui sa vizeze achizitia de locuinte cu un pret de pana la 60.000 de euro, iar reglementarile de aplicare sa fie simple si sigure.

Marius Marin, vicepresedintele asociatiei producatorilor de BCA si seful operatiunilor Macon si Simcor, apreciaza ca anuntul este, la prima vedere, o veste buna, dar pana la aparitia actului normativ ramane doar o intentie. "Care sunt avantajele? Se reduc dobanzile? Trebuie sa vedem in ce consta exact aceasta facilitate", a spus Marin.

O opinie similara a avut si presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, Claudiu Georgescu. "La teorie stam bine. Vrem sa vedem proiectul in practica. Sunt si alte programe pornite, dar nu se simte efectul in piata", a afirmat Georgescu.

Reprezentantii firmelor din domeniul imobiliar considera insa ca trebuie facuta o diferentiere a sumei garantate in functie de solicitant si de localitatea in care se afla locuinta.

"Cererea pentru locuinte este in continuare foarte mare, dar cei mai multi au probleme cu finantarea. Este o solutie partiala pentru ca nu rezolva problemele tuturor categoriilor de persoane care au nevoie de o locuinta. Garantia trebuie stabilita gradual, in functie de nevoile celor care vor sa cumpere locuinta, si sa-i incurajeze pe cei care au nevoie mai stringenta de o casa", a declarat Raluca Oprescu, director de vanzari al ansamblurilor rezidentiale Primavara din Bucuresti, dezvoltate de firma Can Serv.

Si Radu Zilisteanu afirma ca nivelul garantiei ar trebui sa fie diferit. "Una este sa iei un credit de 60.000 de euro in Bucuresti, cu care poti sa-ti cumperi doua camere in Berceni, si alta in Turda, unde iti permiti patru camere cu acesti bani", a adaugat consultantul imobiliar.

In opinia lui, chiar daca "s-ar naste" acest program, nu va influenta decisiv piata, avand in vedere numarul redus de tranzactii care pot fi garantate.

"Cu un miliard de euro se pot garanta aproximativ 16.000 de credite, in timp ce la nivelul pietei se incheie cateva sute de mii intr-un an", a afirmat Zilisteanu.

In aceste conditii, avantajata de aceasta masura ar urma sa fie in special piata locuintelor vechi, unde preturile sunt apropiate de 60.000 de euro, considera consultantii imobiliari.

Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Cristian Erbasu, a apreciat ca masura ar putea genera efecte in piata, sesizabile catre finalul anului, insa acestea nu vor fi "spectaculoase".

"Vor fi foarte putini solicitanti care vor putea indeplini conditiile. Este o veste buna doar pentru o parte din tineri", a spus Erbasu.

Erbasu este si directorul general al firmei de constructii SCC Erbasu. "Constructorii nu cred ca se pot baza in mod special pe acest program, ci depind in principal de investitiile si proiectele de infrastructura", a adaugat Erbasu.

 

#banci, #credite, #garantare, #locuinte, #preturi , #stiri Erbasu