Constructorii sunt de acord derularea contestatiilor doar la finalul licitatiilor

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 23:16
1767 citiri
Constructorii sunt de acord derularea contestatiilor doar la finalul licitatiilor

Constructorii considera benefice modificarile propuse de autoritati privind legislatia achizitiilor publice, care prevad, printre altele, derularea contestatiilor doar la finalul licitatiilor, scurtarea solutionarii reclamatiilor si limitarea plafonului de majorare a contractului initial.

Astfel, potrivit noilor reglementari, firmele nemultumite de derularea licitatiilor pentru achizitii publice nu vor mai avea posibilitatea sa depuna contestatii pe parcursul procedurii, ci doar la finalul acesteia, iar termenul de rezolvare a reclamatiilor pentru care nu mai este nevoie de alte documente va fi redus de la 20 la 10 zile.

Totodata, plafonul in interiorul caruia pretul unui contract de achizitii publice poate fi majorat prin acte aditionale va fi diminuat substantial, de la 50% la maximum 20% din suma contractului initial.

Modificarile au fost transmise Comisiei Europene spre informare si vor fi introduse de Guvern in perioada imediat urmatoare, printr-o noua revizuire a legislatiei privind achizitiile publice, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, considera ca propunerile sunt de "bun augur", dar efectul lor "ramane de vazut". "Prin primele doua propuneri se incearca scurtarea procedurilor, avand in vedere ca sunt multe licitatii care se prelungesc fara nicio justificare.

Acestea nu vor avea efect foarte mare, firmele vor continua sa conteste, dar se urmareste eliminarea presiunii asupra comisiilor de evaluare. A treia ar putea sa fie o metoda prin care sa se reduca ofertele de dumping", a afirmat Erbasu.

El este si actionar al grupului Erbasu, cu activitati in special in domeniul constructiilor. Erbasu a adaugat ca limitarea plafonului de majorare la 20% din valoarea initiala cu care pretul unui contract de achizitii publice va putea creste prin acte aditionale este "una rezonabila", daca licitatia a fost bine organizata.

"Firmele vor fi mult mai prudente si vor evita sa mai vina cu preturi de dumping. In plus, beneficiarii vor putea sa-si faca mai bine calculele, sa nu se mai trezeasca la final ca nu au bani pentru finalizarea lucrarilor", a adaugat Erbasu.

Proprietarul companiei de constructii Delta ACM 93, Florea Diaconu, apreciaza ca propunerea cu impactul cel mai puternic este cea de restrangere a plafonului de majorare a contractului initial. "Cred ca masurile vor conduce la o disciplinare si vor permite mai putine gauri in gard. (...) Se va juca mult mai atent", a spus Diaconu.

Romeo Botocan, directorul pentru Romania al grupului german de constructii Max Bögl, apreciaza ca masurile sunt benefice in primul rand pentru beneficiarii proiectelor, dar si pentru companiile de constructii "serioase".

"Companiile de constructii serioase vor fi multumite de aceste propuneri si de intrarea lor in vigoare", a spus Botocan.

El a precizat ca suplimentarea contractelor cu 20-50% din valoarea initiala poate fi arbitrara, iar nivelul de 20% este unul mai realist, desi pot exista cazuri in care sunt necesare majorari peste acest prag, argumentate.

Totodata, aceasta ultima propunere ar trebui dublata si de o evaluare corecta a ofertelor financiare si eliminarea celor de dumping.

"Masura de impunere a pragului de 20% reduce numarul celor inclinati sa vina la dumping", a mai spus Botocan. O opinie similara legata de acest prag a avut si seful companiei de constructii Tehnologica Radion, Theodor Berna.

El a afirmat ca, pe de o parte, pot exista lucrari neprevazute care sa justifice majorarea contractului initial, dar ca masura are un rol pozitiv pentru ca elimina dumping-ul.

#constructori, #contestatii, #licitatii, #achizitii publice , #stiri Erbasu