Videanu: Solicitarea Rusiei in privinta South Stream nu inseamna invitarea Romaniei la proiect

Vineri, 22 Mai 2009, ora 09:35
1737 citiri
Videanu: Solicitarea Rusiei in privinta South Stream nu inseamna invitarea Romaniei la proiect

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat joi Agentiei NewsIn ca solicitarea partii ruse in privinta acordarii de catre Romania a suportului tehnic pentru foraj in Marea Neagra in vederea construirii South Stream "nu inseamna in niciun caz invitarea Romaniei in acest proiect".

Ministrul Videanu a explicat, la solicitarea NewsIn, ca intelegerea convenita la Moscova cu reprezentantii Gazprom nu implica in niciun fel participarea Romaniei la gazoductul South Stream si nici renuntarea la "obiectivul principal al tarii noastre, care este in continuare conducta Nabucco".

Ministerul condus de Adriean Videanu a dat publicitatii un comunicat in care afirma, la finalul discutiilor avute la Moscova cu reprezentantii Gazprom, ca acestia "au solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al Economiei cu privire la disponibilitatea acordarii acestuia".

Adriean Videanu precizeaza ca sensul comunicatului ME nu poate fi interpretat ca o invitatie adresata Romaniei la construirea si nici la tranzitarea South Stream.

"Probabil, ei au cerut Romaniei aceleasi detalii tehnice pe care le-au cerut si Turciei si Ucrainei, ca sa isi termine studiile in diverse variante", a spus Videanu.

South Stream va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia. Proiectul este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european care va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc.

Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro.

Nabucco ar putea fi dat in folosinta in 2014.

#rusia, # romania, # proiect, # nabucco, # south stream, # participare , #stiri Energy Holding