Turcia nu renunta la gazele naturale ce vor trece prin conducta Nabucco

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 15:33
1193 citiri
Turcia nu renunta la gazele naturale ce vor trece prin conducta Nabucco

Turcia nu a renuntat la cererea de a folosi 15% din gazele naturale pompate prin conducta Nabucco, iar oficialii spera sa ajunga la un acord cu guvernele europene in iunie, a anuntat miercuri Ministerul Energiei, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Solicitarile Turciei in ceea ce priveste proiectul Nabucco au cauzat multe tensiuni in consortiu, care planuieste sa construiasca conducta cu o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pana in 2014, pentru a scadea dependenta Europei de rezervele din Rusia.

"Nu am renuntat la cererea de a prelua 15% din gazele naturale care vor trece prin conducta Nabucco. Un acord in acest sens inca este in discutii", a declarat marti ministrul turc al energiei.

Comentariile acestuia vin la o saptamana dupa ce seful Nabucco, Reinhard Mitschek, a declarat ca cererea de 15% a Turciei nu mai este subiect de negocieri.

Oficialii turci au declarat ca gazele naturale vor fi folosite pentru acoperirea cererii la nivel national sau pentru re-exportarea acestora.

Daca Turcia ar renunta la cerere, proiectul Nabucco ar beneficia de un ajutor mult-asteptat, cu care proiectul rival South Stream, sprijinit de Rusia, se afla in competitie pentru a intruni nevoile energetice ale Europei.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi.

Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi data in folosinta in 2014. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#gaze, #investitii, #nabucco, #proiect , #stiri Energy Holding