Tarile implicate in proiectul Nabucco au semnat acordurile bilaterale

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:03
1572 citiri
Tarile implicate in proiectul Nabucco au semnat acordurile bilaterale

Ministerele implicate in proiectul Nabucco au semnat acordurile bilaterale de spijinire a proiectului, potrivit NewsIn.

Semnarea acestor acorduri are loc dupa ce luna trecuta s-a anuntat o revizuire a calendarului proiectului Nabucco, prin care constructia gazoductului este estimata sa demareze in 2013, cu doi ani mai tarziu fata de termenul anuntat initial.

"Acestea sunt acorduri bilaterale, cu caracter legal, specifice, intre companiile Nabucco si guvernul din fiecare tara de tranzit.

Ele reprezinta un pas important in faza avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin al Proiectului sunt: anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia; protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii; sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului", se arata intr-unj comunicat dat publicitatii, miercuri, de Nabucco GmbH.

Potrivit oficialilor companiei, acordurile asigura, totodata, angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.

"Semnarea Acordurilor de Sprijin al Proiectului reprezinta o alta etapa importanta pentru proiectul nostru si consolideaza parteneriatul cu guvernele din tarile de tranzit. Evenimentul de azi (miercuri, 8 iunie, n.r.) marcheaza, de asemenea, prima intalnire a Comitetului Politic Nabucco.

Acesta va asigura o coordonare eficienta intre tarile de tranzit. Suntem multumiti de baza solida, unicat a proiectului si salutam sprijinul de care se bucura acesta din punct de vedere politic si financiar.

Nabucco simbolizeaza viitorul cooperarii globale in domeniul energiei. Conecteaza companii, consumatori, tari si culturi, asigurand in acelasi timp diversificarea si securitatea aprovizionarii pentru multe decenii de acum incolo", a declarat directorul general al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.

Potrivit reprezentantilor companiei de proiect, impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului.

"Ele creeaza un regim de reglementare stabil si pe termen lung, necesar grupului international de finantatori in vederea asigurarii fondurilor pentru unul dintre cele mai mari proiecte de transport al gazelor naturale la nivel mondial", subliniaza reprezentantii companiei.

La randul sau, presedintele Comitetului de Coordonare Nabucco si seful diviziei Gas & Power din cadrul OMV, Werner Auli, a afirmat ca actionarii isi afirma angajamentul ferm pentru gazoductul Nabucco si sunt increzatori in progresul incurajator al proiectului pana in prezent.

"Cererea de gaze naturale in Europa va creste considerabil in deceniul urmator, iar gazoductul Nabucco va fi metoda preferata de transport a furnizorilor de gaze din Regiunea Caspica. Negocierile cu furnizorii se deruleaza bine, iar interesul fata de Nabucco creste in fiecare zi", a declarat Werner Auli.

Nabucco este proiectat sa fie o noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale - regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala - trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.

Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene.

NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco.

NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie one-stop-shop, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si actionand independent de companiile-mama. Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovozionare cu gaze naturale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#gazoduct, #nabucco, #constructie gazoduct, #furnizori gaze, #energie , #stiri Energy Holding