South Stream inghite Nabucco

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 17:28
1377 citiri
South Stream inghite Nabucco

Gazprom intentioneaza sa faca din Nabucco un concurent mai slab, prin atragerea grupului de utilitati RWE, partener strategic al acestui gazoduct, in proiectul concurent South Stream, potrivit publicatiei rusesti Kommersant, transmite Novinite, citat de NewsIn.

"Cu cat numarul de participanti la South Stream va fi mai mare, cu atat mai slab va fi rivalul sau (Nabucco n.r.)", se arata in articolul Kommersant intitulat "South Stream inghite Nabucco din interior".

Articolul a fost publicat dupa ce publicatia germana Handelsblatt a relatat ca Gazprom a propus RWE sa se alature proiectului de constructie a gazoductului South Stream.

Kommersant comenteaza ca Uniunea Europeana este inca oarba la riscul prabusirii Nabucco, dar ca initiativa Gazprom ar putea fi primul pas spre unificarea celor doua proiecte.

RWE este un jucator important in proiectul Nabucco, avand in vedere ca va fi unul dintre consumatorii importanti de gaze care vor fi livrate prin aceasta conducta.

Premierul rus Vladimir Putin a sesizat ca activitatile legate de Nabucco se intensifica si incearca sa le blocheze, considera Mihail Korcemkin, analist la East European Gas Analysis.

Alti analisti sunt de parere ca daca RWE va decide sa abandoneze Nabucco si sa se alature South Stream, acest fapt ar putea fi sfarsitul proiectului sustinut de UE.

South Stream este un proiect mixt sustinut de Gazprom si grupul italian Eni si va transporta gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei.

Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Italia si Croatia au semnat deja acorduri de participare la proiect.

Nabucco ar urma sa transporte gaze din regiunea Marii Caspice spre Europa, ocolind Rusia. Partenerii Nabucco sunt Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria), Transgaz (Romania) si RWE (Germania). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#south, # stream, # nabucco, # rwe , #stiri Energy Holding