Putin: constructia Nabucco nu are sens fara contracte de livrare

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 00:09
1481 citiri
Putin: constructia Nabucco nu are sens fara contracte de livrare

Constructia gazoductului Nabucco, ce urmeaza sa aduca gaz din zona caspica in Europa, ocolind Rusia, nu are sens fara contracte incheiate, dar este posibila daca va creste cererea, a declarat sambata premierul rus Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa organizata la Viena, relateaza RIA Novosti.

"Nu are sens sa construiesti o conducta fara sa ai contracte. Spuneti-mi un singur contract pentru gazoductul Nabucco. In ceea ce priveste South Stream, putem incheia contracte in urmatoarea ora", a spus seful Guvernului rus.

"Dar acest lucru nu inseamna ca realizarea proiectului Nabucco este imposibila, daca va creste cererea. Pur si simplu este prematur", a adaugat el, in conferinta de presa organizata dupa o discutie cu cancelarul austriac Verner Feiman.

Constructia gazoductului Nabucco urmeaza sa inceapa in 2011, iar conducta ar urma sa fie data in folosinta in 2014.

Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect a gazoductului Nabucco, a lansat saptamana aceasta procesul de precalificare pentru firmele ce vor sa depuna oferte pentru componentele necesare la constructia conductei, valoarea intregului pachet ridicandu-se la circa 3,5 miliarde euro.

Selectarea traseului conductei pentru prima faza a proiectului a fost deja finalizata, in timp ce drepturile de tranzit, procesul de obtinere a avizelor de mediu si de impact social si autorizatiile de constructie sunt in curs de obtinere, a precizat compania.

Gazoductul este destinat sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc, prin asigurarea accesului la noi surse. Nabucco va avea o lungime de peste 3.300 km, pornind din Turcia prin Bulgaria, Romania si Ungaria, pana in Viena, in apropiere de terminalul de la Baumgarten.

Actionarii gazoductului sunt companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Rusia si Austria au semnat sambata un acord interguvernamental privind de cooperare privind gazoductul South Stream. Acesta este ultimul document indispensabil pentru demararea proiectului de gazoduct, care vizeaza sa transporte gaz rus in Europa, ocolind Ucraina.

Anterior, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia si Croatia, ceea ce permite construirea partii terestre a conductei. South Stream este un proiect comun al companiei ruse Gazprom si al celei italiene ENI.

Gazoductul urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra si sa intre in Uniunea Europeana prin Bulgaria. Conducta va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe ani si ar urma sa fie gata in 2015. 

#putin, #nabucco, #gazoduct, #gaze , #stiri Energy Holding