Ministerul Economiei: Finantarea europeana pentru gazoductul cu Bulgaria nu este periclitata

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 18:23
1201 citiri
Ministerul Economiei: Finantarea europeana pentru gazoductul cu Bulgaria nu este periclitata

Ministerul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) informeaza ca finantarea europeana privind interconectarea sistemelor de gaze dintre Romania si Bulgaria nu este periclitata si ca implementarea proiectului se face in conformitate cu prevederile Deciziei de finantare a UE, relateaza NewsIn.

"In prezent, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea romana, respectiv statia de masurare gaze (SMG) Giurgiu si segmentul terestru situat intre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare a Dunarii de pe tarmul romanesc.

In cadrul intalnirilor din 5, respectiv 26 octombrie, Transgaz si Bulgarian Energy Holding impreuna cu Bulgartransgaz au convenit asupra obiectivelor Foii de Parcurs aferente anului 2010", se arata in comunicat.

Primul element, semnarea si expedierea catre potentialii shipperi a Scrisorii de sondare a pietei a fost realizat, urmatoarele etape stabilite pentru lunile noiembrie si decembrie fiind: intocmirea si expedierea catre UE a Raportului asupra stadiului de implementare a proiectului, intocmirea si expedierea catre UE a cererii de prefinantare de 30%, stabilirea modalitatii de achizitie comuna Transgaz-Bulgartransgaz a serviciului de proiectare aferent subtraversarii Dunarii, desfasurarea formalitatilor de achizitie comuna a contractelor de proiectare a sectiunii de subtraversare a Dunarii, precum si desfasurarea formalitatilor de achizitie a materialului tubular pentru segmentul terestru al Romaniei.

"Proiectul de Interconectare Bulgaria - Romania, pe directia Giurgiu - Russe urmareste cresterea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a Romaniei si Bulgariei prin diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei, asigurarea continuitatii si sigurantei livrarilor de gaze naturale catre consumatorii rezidentiali si industriali in cazul aparitiei unor situatii de criza in alimentarea celor doua tari cu gaze rusesti, asigurarea conditiilor de curgere bi-directionala a gazelor naturale, marirea gradului de integrare a pietei regionale de gaze naturale din sud-estul Europei si cresterea gradului de interconectare a sistemelor de transport gaze naturale din cele doua tari", potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei.

Presa din tara vecina a scris luni ca Bulgaria ar putea pierde fondurile europene alocate pentru construirea interconectorului de gaz cu Romania, daca proiectul nu avanseaza in faza de investitii pana la sfarsitul anului si daca un minim de 2,5 milioane de euro din aceste fonduri nu sunt absorbite pana atunci.

Implementarea proiectului presupune constructia a doua statii de masurare gaze, SMG Giurgiu si SMG Ruse, executia unei conducte DN 500 mm, PN 40 bar, in lungime de 7,2 km intre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare situat pe malul romanesc al Dunarii, executia unei conducte DN 500 mm, PN 40 bar, in lungime de 15,4 km intre SMG Ruse si punctul de subtraversare situat pe malul bulgaresc al Dunarii, executia subtraversarii fluviului Dunarea prin montarea a doua fire de conducta DN 500 mm, PN 40 bar, (fir principal si fir de rezerva) in lungime totala de 4,14 km (2,07 km x 2 fire).

Interconectorul are o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an, capacitate minima de transport de 0,5 mld. mc/an, presiune maxima - 40 bar, presiune minima - 29 bar, diametrul conductei de interconectare - DN 500 mm.

Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare U.E.) este de 23.823.836 euro, din care Transgaz -10.093.952 euro si Bulgartransgaz E.A.D. - 13.729.884 euro. 

#minister, # economie, # finantare, # gazoduct, # bulgaria , #stiri Energy Holding