Investitiile Rusiei pe piata energiei, subminate de UE

Marti, 22 Februarie 2011, ora 09:57
1807 citiri
Investitiile Rusiei pe piata energiei, subminate de UE

Planurile statelor Uniunii Europene (UE) de a liberaliza piata energiei submineaza investitiile Rusiei in aceste sector, inclusiv dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului de gaze naturale Nord Stream, a declarat vicepresedintele Dumei de Stat ruse, Valery Yazev, citat de Reuters si preluat de Mediafax.

Legile destinate liberalizarii pietei energiei din UE vizeaza incurajarea competitiei prin desfiintarea monopolurilor din domeniul electricitatii si gazelor naturale pentru a permite companiilor mai mici sa-si asigure usor accesul la infrastructura.

Legile limiteaza, astfel, infrastructura detinuta de furnizorii de gaze naturale.

"Nord Stream va efectua livrari pilot catre Germania, in conditiile in care prima conducta a gazoductului a devenit o certitudine.

Constructia celei de-a doua conducte a fost suspendata deoarece aceasta si-a pierdut atractivitatea", a afirmat Yazev, care ocupa totodata functia de presedinte al Societatii Ruse a Gazelor Naturale.

El a adaugat ca premierul rus, Vladimir Putin, va discuta cu oficialii europeni despre probleme energetice cu ocazia vizitei pe care o va efectua joi la Bruxelles.

"Am prezentat propunerile noastre comisiei ruse care se ocupa cu dialogul cu Comisia Europeana pe teme energetice.

Una dintre cele mai importante propuneri este ca investitiile ruse deja efectuate sa fie protejate", a mentionat Yazev.

Nord Stream este dezvoltat de Gazprom in parteneriat cu mai multe companii vest-europene, printre care E.ON si GDF Suez.

Proiectul vizeaza transportul de gaze naturale rusesti catre statele din vestul Europei, ocolind tari de tranzit traditionale precum Ucraina si Belarus.

Un alt proiect important dezvoltat de Rusia in Europa este South Stream, gazoduct prin care ar urma sa fie transportate gaze naturale spre Europa pe sub Marea Neagra, prin Bulgaria.

Acest gazoduct concureaza Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu.

Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania). 

#investitii rusia, # proiectul de gaze naturale nord stream, # investitii, # rusia, # gaze naturale, # nord stream , #stiri Energy Holding