Guvernul bulgar va forma un consortiu energetic de 4 miliarde euro

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 18:03
1213 citiri
Guvernul bulgar va forma un consortiu energetic de 4 miliarde euro

Oficialii bulgari au anuntat, joi, crearea unui consortiu energetic, de 4 miliarde euro, format in urma parteneriatului semnat intre cele mai mari companii nationale de energie, cu scopul de a-si consolida pozitia pe piata europeana, arata Reuters. Masura, anuntata de guvernul de la Sofia inca din 2007, a fost luata in contextul in care Uniunea Europeana doreste o liberalizare mai mare a pietei energiei si cresterea competitiei.


"Ministrul econimiei si energiei, Petar Dimitrov, a decis crearea consortiului Bulgarian Energy Holding", se arata intr-un comunicat al ministerului. "Toate actele necesare au fost transmise Registrului Comertului din Bulgaria", mai informeaza comunicatul.


Noul consortiu energetic reuneste principala companie energetica de stat, NEK, producatorul de gaze naturale Bulgargaz, cea mai mare mina de carbune din Bulgaria, Maritsa East, incluzand centrala termica MaritsaEast Two si cele doua centrale nucleare Kozloduy.


Companiile isi vor mentine independenta operationala si de piata in cadrul consortiului, care va avea inregistra venituri anuale estimate la peste 1,8 miliarde euro si va detine active in valoare de 4,34 miliarde euro.


Comisia Europeana a propus in 2007, separarea proprietatii in sectorul energetic, prin delimitarea companiilor furnizoare de gaze naturale si electricitate de cele care controleaza conductele de gaze si retelele de electricitate, din dorinta de a stimula accesul unor noi companii pe piata si reducerea preturilor.