Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Energy Holding a cedat contractul catre Alro la recomandarea reglementatorului

Energy Holding a cedat contractul catre Alro la recomandarea reglementatorului

Energy Hoding a cedat Alro Slatina contractul de achizitie energie electica de la Hidroelectica la recomandarea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) din cauza ca avea o pozitie dominanta in piata, a declarat, joi, presedintele ANRE, Nicolae Opris.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglemenare in domeniul Energiei (ANRE), prezent la audierile din Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a spus ca, in 2005, a avut o intalnire la sediul Hidroelectrica cu reprezentantii Alro, Energy Holding si Hidroelectrica si a recomandat Energy Holding sa renunte la contractul cu Alro Slatina.

"Nu m-am dus din proprie initiativa, ci am fost chemat acolo de Alro Slatina. Cu ocazia acelor discutii le-am spus ca ar fi bine daca Energy Holding ar renunta la acest contract", a spus Opris. Potrivit acestuia, Enery Holding avea o cota de piata de peste 30%. "Le-am spus ca sunt foarte aproape de limita si ca exista riscul ca autoritatea de concurenta sa-i suspecteze de manipularea pietei", a mai afirmat Opris.

El a mai aratat ca inainte de acesta discutie de la Hidroelectrica a avut o intalnire la Ministerul Economiei si Comertului cu ministrul de atunci Codrut Seres si cu consilierii prezidentiali Bujor Teodoriu si Theodor Stolojan.

"M-au invitat sa le explic mecanismele pietei de energie din Romania, rolul furnizorilor, daca se respecta sau nu directivele UE si cum s-a ajuns ca Alro Slatina sa incheie contract cu Energy Holding", a mai aratat Opris.

El le-a spus deputatilor ca nu a stiut sa le explice celor trei oficiali cum s-a incheiat acest contract. Intrebat daca au existat presiuni asupra sa ca sa recomande celor de la Energy Holding intreruperea contractului cu Alro Slatina, oficialul ANRE a spus ca nimeni nu a facut presiuni in acest sens asupra sa. Opris a mai explicat ca Alro nu mai dorea sa cumpere energie de la Energy Holding, dar, in acelasi timp, aveau nevoie de o cantitate mare de electricitate si voiau sa ia "de oriunde, in conditiile cerute de ei".

Presedintele Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu, a precizat ca, in opinia sa, exista influente ale factorilor politici pe piata energiei in acest caz. "Au existat discutii in cercuri politice cu referire la probleme economice, ceea ce nu trebuia sa se intample", a spus Iancu.

Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, au audiat, joi, conducerile ANRE si Transelectrica in legatura cu problemele de pe piata energiei.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 903 ori