Consortiul Nabucco a facut o oferta pentru exportul gazelor din Azerbaidjan

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 15:54
1583 citiri
Consortiul Nabucco a facut o oferta pentru exportul gazelor din Azerbaidjan

Nabucco Gas Pipeline International a inaintat sambata consortiului Sah Deniz II o oferta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaidjan prin conducta care va face legatura intre Turcia si Austria tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, potrivit Mediafax.

"Suntem increzatori ca Nabucco ofera cea mai buna ruta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaijan si alte surse. Nabucco este proiectul european emblematic in coridorul de gaze naturale din Europa de Sud-Est. Este viabil din punct de vedere comercial si competitiv.

Sprijinul politic si stabilitatea au fost acordate prin intermediul unui tratat valabil 50 de ani, semnat de catre toate cele cinci tari de tranzit, precum si prin acordurile bilaterale de sprijin ale proiectului. Nabucco ofera beneficii atat pentru furnizori, cat si pentru transportatori", a declarat, intr-un comunicat, Reinhard Mitschek, managing director Nabucco Gas Pipeline International.

Principalii actionari ai consortiului Sah Deniz sunt BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franta, 10%), LukAgip (societate mixta formata de Eni-Italia si Lukoil-Rusia, 10%).

Potrivit Financial Times, BP analizeaza constructia unui gazoduct de 1.300 de kilometri care sa transporte gaze naturale din Azerbaidjan catre Europa tranzitand trei tari, printre care si Romania, proiect care ar concura Nabucco.

Gazoductul Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria, unul dintre cele ma importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Actionarii companiei sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International.

Startul lucrarilor de constructie a gazoductului, cu o capacitate de 31 miliarde de metri cubi pe an, a fost amanat cu un an, pentru 2013, iar primele livrari de gaze au fost intarziate cu doi ani, pana in 2017. Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeana., iar investitia totala este evaluata la opt miliarde de euro.

#nabucco, #gazoduct, #export gaze naturale , #stiri Energy Holding