Americanii intervin la centrala nucleara Kozlodui

Marti, 14 Iunie 2011, ora 10:23
2091 citiri
Americanii intervin la centrala nucleara Kozlodui

Compania americana Westinghouse va ajuta la prelungirea duratei de exploatare a centralei nucleare bulgaresti de la Kozlodui, conform NewsIn.

Bulgarian Energy Holding (BEH) si Westinghouse au semnat un memorandum de cooperare in termenii caruia compania americana se angajeaza sa ajute la prelungirea duratei de exploatare a reactoarelor 5 si 6 de la centrala nucleara de la Kozlodui.

Documentul dintre BEH si Westinghouse Electric Company LLC, intitulat "Memorandum de intelegere pentru studierea oportunitatilor de cooperare in energia nucleara", a fost semnat luni la Consiliul de Ministri, in prezenta premierului bulgar Boiko Borisov, a ministrului economiei, Traicio Traikov, a ambasadorului amercian James Warlick, si a presedintelui Westinghouse, Anders Jackson.

Este al doilea acord de cooperare pe care guvernul Borisov il semneaza in decurs de doua luni cu un gigant international din domeniul energiei, dupa memorandumul de cooperare semnat cu francezii de la Areva, in aprilie 2011.

Memorandumul BEH-Westinghouse prevede modernizarea in scopul prelungirii duratei de exploatare pentru unitatile 5 si 6 (1.000 MW) ale centralei de la Kozlodui, singurele reactoare nucleare ale Bulgariei, dupa ce unitatile 1-4, cu putere de 440 MW, au fost inchise intre 2002 si 2006 in urma negocierilor de aderare a tarii la UE.

In toamna anului 2010, Ministerul bulgar al Economiei a explicat ca licenta pentru unitatea 5 de la uzina Kozlodui expira in 2017, iar cea a unitatii 6 in 2019, dar guvernul va lua masuri pentru a le prelungi durata de viata.

In noiembrie 2010, noul director al uzinei de la Kozlodui, Kostadin Dimitrov, prognoza ca durata de viata a reactoarelor va fi extinsa cu pana la 20 de ani. Procedura va costa Bulgaria in jur de 100 de milioane de leva (circa 50 de milioane de euro).
In afara de prevederile referitoare la reactoarele de la Kozlodui, acordul Bulgariei cu Westinghouse se refera si la folosirea, stocarea si reciclarea combustibilului nuclear si, eventual, la proiecte pentru constuirea unei noi facilitati nucleare in Bulgaria. Aceasta din urma clauza pare sa se refere la intentia guvernului de a explora posibilitatile de construire a unui al saptelea reactor la Kozlodui, in conditiile in care exista dispute cu rusii de la Rosatom in privinta intarzierii constructiei centralei de la Belene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#centrala nucleara, #energie nucleara, #kozlodui , #stiri Energy Holding