„Revoluție" în domeniul auto: sursa de energie care ar putea înlocui simultan motoarele obișnuite și bateriile pentru mașini. Doar apă curată iese pe țeavă

Duminica, 16 Februarie 2025, ora 08:22
5066 citiri
„Revoluție" în domeniul auto: sursa de energie care ar putea înlocui simultan motoarele obișnuite și bateriile pentru mașini. Doar apă curată iese pe țeavă
Motor pe bază de hidrogen, Toyota / FOTO: Automarket, Unsplash

Inovație în domeniul auto: Toyota a prezentat oficial noua generație de propulsoare alimentate cu hidrogen, ce au o autonomie mărită cu 20% față de vechea generație.

În timp ce la nivel mondial se vorbește mai degrabă despre motoare electrice alimentate de baterii, ca înlocuitor pentru motoarele pe benzină și motorină, producătorul japonez continuă investițiile în propulsoarele alimentate cu hidrogen. Mai exact, în cazul celor de la Toyota, este vorba despre a treia generație a acestui sistem de propulsie, potrivit producătorului, motor ce beneficiază de trei îmbunătățiri majore.

În loc să utilizeze energia electrică stocată într-o baterie, sistemul Toyota cu pile de combustibil cu hidrogen (FCEV) își generează electricitatea printr-o reacție chimică între hidrogen și oxigen într-o pilă de combustibil. Este un proces care are la zero emisii, în afară de apă.

În primul rând, Toyota promite o fiabilitate de două ori mai mare pentru noua generație de motoare, o autonomie mai mare cu 20% și un cost de producție mai scăzut. Pentru comparație, în cazul modelului Toyota Mirai, care funcționează exclusiv pe bază de hidrogen, autonomia este de 650 de kilometri în regim WLTP. Consumul oficial este de 0.79 kilograme de hidrogen la 100 de kilometri, iar cele trei rezervoare de hidrogen au o capacitate totală de 5.6 kilograme.

A treia generație de sisteme FCEV ar putea fi folosite nu doar la mașini de pasageri, dar și la vehicule comerciale și industriale, pentru că ar putea înlocui și motoarele Diesel, susține compania japoneză.

Primele modele ce vor beneficia de noua motorizare vor fi lansate după anul 2026. Noua generație de motoare alimentate cu pile de combustie pe bază de hidrogen este proiectată atât pentru mașinile obișnuite, dar și pentru cele comerciale, grele. Până în prezent, începând cu anul 2014, Toyota a vândut în jur de 28.000 de mașini cu motoare alimentate cu hidrogen.

Motoarele pe bază de hidrogen. Avantaje și dezavantaje

Față de motoarele diesel sau pe benzină, motoarele care funcționează pe bază de hidrogen, ca soluție tehnică, are ca principal avantaj absența emisiilor de substanțe poluante bazate pe carbon, cum ar fi monoxidul de carbon sau dioxidul de carbon. Sistemul FCEV de la Toyota produce doar apă curată ca emisie.

Toyota, Denso și Isuzu sunt marile branduri auto care au investit în ultimii ani masiv în cercetare, dar și în crearea de mașini cu motoare pe bază de hidrogen. Ford, Nissan, Mercedes-Benz, Fiat, Mazda, Kia sau Renault sunt câțiva producători care au tatonat, de asemenea, terenul, dar niciunul dintre ei nu a lansat însă un astfel de model în versiune de serie.

În ciuda abundenței sale pe Pământ, hidrogenul nu există în mod natural de sine stătător, ci este disponibil doar în conexiune cu alte elemente precum apa, astfel că pentru a fi obținut trebuie separat. Cel mai simplu și eficient mod de a produce hidrogen este prin procesul de electroliză al apei, iar acest lucru implică utilizarea unor electrizoare care au nevoie de energie electrică, subliniază cei de la Autocritica.

Producția de hidrogen ar putea crește, pentru că Uniunea Europeană are ca obiectiv investiții masive în așa-numitul „hidrogen verde” care să înlocuiască gazul metan în viitorul nu foarte îndepărtat.

...citeste mai departe despre "„Revoluție" în domeniul auto: sursa de energie care ar putea înlocui simultan motoarele obișnuite și bateriile pentru mașini. Doar apă curată iese pe țeavă" pe Ziare.com

Neptun Deep, proiectul contestat din Marea Neagră, capătă importanță europeană. UE s-ar putea îndrepta spre România, în timp ce tensiunile cresc între oficiali și activiști
Neptun Deep, proiectul contestat din Marea Neagră, capătă importanță europeană. UE s-ar putea îndrepta spre România, în timp ce tensiunile cresc între oficiali și activiști
Odată cu startul oficial al proiectului Neptun Deep, de extragere a gazului din Marea Neagră, România ar putea prelua o parte din cererea pentru gazul rusesc. În timp ce inițiativa va scoate...
Raționalizarea energiei: Cum plănuiesc autoritățile să schimbe tarifele în funcție de momentul zilei. „La fel cum, în comunism, am trăit cu pâinea pe cartelă”
Raționalizarea energiei: Cum plănuiesc autoritățile să schimbe tarifele în funcție de momentul zilei. „La fel cum, în comunism, am trăit cu pâinea pe cartelă”
Declarațiile lui Sandor Bende, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, făcute pe 19 martie în cadrul conferinței anuale a Asociației Furnizorilor de Energie...
#energie, #Toyota, #hidrogen, #hidrogen verde, #pila de combustibil, #zero emisii , #Stiri Auto

Curs valutar

1 EUR = 4.9754 RON

-0.0012

1 USD = 4.5966 RON

0.0101
  1. Este bine să rambursezi anticipat creditul bancar? Sfaturile unui fost director de bancă: „În România, începe sezonul ploios”
  2. Marea provocare pentru șoferi, după prelungirea prețurilor RCA. 3 din 10 mașini circulă fără asigurare: Ce riscă
  3. ”Omul lui Trump” îngrozit după pierderi de 1.000 de miliarde dolari: ”Se simte ca Armagedonul”
  4. O studentă din Iași a transformat ferma părinților într-o afacere de succes. Lucrează 1.000 de hectare: "Recomand agricultura doar celor care au pasiune și dedicare"
  5. 3 pași pentru a deveni mai bogat decât 99% din populație până la vârsta de 40 de ani. Cum să folosești "efectul de levier"
  6. Salarii tăiate pentru aproape un milion de români. Eliminarea facilităților fiscale lovește puternic în România
  7. Descoperire nemaivăzută, într-o țară îndepărtată: Comoară gigantică, valorând 80 de miliarde dolari VIDEO
  8. Care sunt cele mai bogate municipii din România, în 2025. Topul surpinzător al celor mai înstărite reședințe de județ din România, raportat la bugetul pe cap de locuitor
  9. Șoc pentru o familie din Cluj-Napoca după ce a primit factura la electricitate. Suma uriașă pe care ar trebui să o plătească
  10. Mutările lui Trump zdrobesc Statele Unite: Pierderi colosale de 5.500 de miliarde dolari