Vosganian: Reducerile de pret la gaze erau stabilite prin ordin comun. Nu am acordat altele

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 20:56
1308 citiri
Vosganian: Reducerile de pret la gaze erau stabilite prin ordin comun. Nu am acordat altele

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a declarat joi ca in timpul mandatului sau nu au fost acordate reduceri de pret la gaze, altele decat cele stabilite prin ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM si ca nu a fost audiat in dosarul Romgaz.

Reglementarea prevedea ca un consumator intreruptibil, asa cum era si Interagro, poate beneficia de un "cos de gaze", compus din gaz produs in Romania (cel mai ieftin) si gaz din import (cel mai scump, provenit din Rusia). Proportia acestei combinatii era stabilita de ANRE si era aceeasi pentru toti consumatorii care se bucurau de aceasta facilitate.

Reglementarea s-a schimbat in 2009, cand, pe baza unui memorandum inaintat in guvern de Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Adriean Videanu, s-a adoptat o ordonanta de urgenta, aprobata ulterior prin lege de Parlament. Potrivit acesteia, cosul de gaze era compus exclusiv din gaz de productie interna, ceea ce inseamna ca, eliminandu-se gazul de import, si pretul era mai mic.

Vosganian sustine ca, prin legea din perioada 2009-2010, initiata de guvernul PDL, pretul la gaz de care s-a bucurat Interagro a fost mai mic decat pe vremea mandatului sau.

"Ordinele (de ministru) pe care le-am dat eu erau clare, in ele se spunea ca se pot da consumatorilor intreruptibili un discount care functiona de foarte multi ani si in general functioneaza si in alte tari unde consumatorul respectiv se supune riscului intreruperilor in situatii de frig sau de insuficienta a consumului. A fost un discount care a fost la nivel de 20 de dolari pe mia de metri cubi si numai in conditiile in care respectivii consumatori isi onoreaza obligatiile asumate (...) Inteleg, nu am foarte multe detalii, ca sunt probleme cu modul in care au fost aplicate aceste ordine." , a explicat Vosganian.

"Daca dupa 2009 s-a vandut gaz la un pret mult mai mic, atunci de ce se discuta de un ordin din 2008?", mai spune fostul ministru al Economiei.

Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Vosganian declaratii Romgaz, #Vosganian pret gaze , #Stiri energie