Un razboi in Siria ar "ataca" si buzunarele romanilor

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:02
1726 citiri
Un razboi in Siria ar "ataca" si buzunarele romanilor
Carburanti s-ar putea scumpi si in Romania din cauza razboiului din Siria

Pretul carburantilor va inregistra o crestere si in Romania, in cazul in care se va declansa razboiul din Siria, deoarece va fi resimtit un efect al evolutiei pietei internationale, prezent pe orice piata interna.

"In Romania nu ar trebui sa avem un efect, pentru ca avem o rezerva importanta de petrol, si nu suntem intr-o masura foarte importanta legati de piata internationala. Dar in mod sigur va fi un efect, piata din Romania actioneaza pe baza fluxului de informatii si a mediului international, si nu neaparat a relatiei dintre cerere si consum pe piata interna", a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.

El a adaugat ca in momentul in care pretul petrolului pe piata internationala va creste, se asteapta ca si in Romania sa existe un efect, mai ales ca piata romaneasca reactioneaza inainte chiar de a consuma rezervele din interior.

"Marile companii au stocuri si ar trebui ca stocurile sa fie vandute la vechiul pret, neafectat de variatiile internationale. Dar nu se va intampla asa. Este aproape sigur, din punctul meu de vedere, ca vom avea o influenta negativa pe piata, daca razboiul din Siria va ridica pretul petrolului. (...) Nu pot spune cat va fi cresterea, dar va fi", a incheiat analistul Mircea Cosea.

Pretul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril

Analistii internationali apreziaza ca izbucnirea unui conflict international in Siria ar duce pretul barilului de titei la peste 150 de dolari, la la circa 110 dolari, in prezent.

De asemenea, in piata sunt informatii conform carora tarile mari consumatoare de petrol ar putea sa scoata la vanzare rezervele strategice, in cazul in care se va declansa razboiul din Siria.

Scumpirea titeiului va fi de scurta durata

Totusi, scumpirea petrolului va fi de scurta durata, fiind foarte probabil sa atinga un nivel maxim inainte si in timpul ofensivei militare, iar rezervele strategice puse in vanzare pe piata s-ar putea sa actioneze ca o contrapondere, conform lui Robin Mills, director la Manaar Energy Consulting & Project Management.

Mills apreciaza ca in cazul in care planurile privind conflictul din Siria ca afecta licrarile de titei din Libia, SUA va scoate la vanzare rezervele strategice de petrol.

Una dintre cele mai importante variabile din acest posibil conflict este reactia Iranului, care este unul dintre cei mai mari producatori de petrol. De asemenea, situatia pietei va fi influentata si daca industria petroliera irakiana va fi afectata de posibile atacuri.

#scumpire carburanti, #conflict Siria, #pret petrol, #analist Cosea , #Stiri energie