Turkish Stream s-a blocat, Rusia curteaza UE din nou: Am fost mereu de incredere!

Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:51
4262 citiri
Turkish Stream s-a blocat, Rusia curteaza UE din nou: Am fost mereu de incredere!
Foto: Pixabay

Sistarea livrarilor de gaze naturale in Ucraina si blocajul inregistrat in derularea proiectului gazoductului Turkish Stream le dau batai de cap oficialilor de la Moscova, care parca incearca sa linisteasca unul dintre marii consumatori: Uniunea Europeana.

Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a iesit recent intr-un interviu acordat presei germane pentru a calma spiritele intr-o Europa inca dependenta de gazul rusesc.

"Vom adauga noi retele de transport gaze pentru a alimenta Europa", a declarat oficialul rus, citat de agentia TASS.

"Rusia a vazut mereu Europa ca pe un partener strategic, in special in domeniul energiei. Am fost intotdeauna un furnizor de incredere pentru energia consumata in Uniunea Europeana.

Vom largi aceasta cooperare cu adaugarea unor noi retele de transport gaz", a declarat Novak pentru cotidianul german Handelsblatt, facand referire la construirea a doua noi conducte pe traseul North Stream din Marea Baltica.

"Nu am avut niciodata intentia de a abandona livrarile de gaze naturale in Europa", a mai spus ministrul rus al Energiei.

Conform unei informatii lansate de agentia TASS, Gazprom ar putea dubla capacitatea de gaze naturale livrate Europei prin adaugarea a doua noi conducte pe culoarul din Marea Baltica, capacitatea acestora fiind de 55 miliarde mc gaze/an.

La jumatatea lunii trecute, Gazprom, E.On, Shell si OMV au semnat un memorandum de cooperare in realizarea infrastructurii de transport gaze din Rusia catre UE in cadrul viitor consortiu.

Tensiunile dintre Moscova si Kiev pe tema crizei din estul Ucrainei au facut ca Rusia sa anunte ca va renunta la livrarile de gaze catre Europa prin gazoductul ucrainean incepand cu 2019.

Intentia de a realiza un gazoduct care sa strabata Turcia pana la granita cu Grecia a fost blocata, dupa ce oficialii de la Ankara si Moscova nu au reusit sa cada de acord asupra pretului de livrarea gazelor pe piata din Turcia.

Cele doua parti au reluat recent negocierile asupra costurilor pe care le implica gazoductul Turkish Stream, dar Ankara a amenintat inclusiv cu ducerea cazului in fata unei Curti Internationale de Arbitraj daca nu se ajunge la un acord in urmatoarele doua saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#livrari gaze Rusia Europa, #culoar transport gaze Marea Baltica, #gazoduct Turkish Stream , #Stiri energie