Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trei proiecte energetice prioritare ale Romaniei, intra in atentia investitorilor

Trei proiecte energetice prioritare ale Romaniei, intra in atentia investitorilor


Romania are patru proiecte prioritare in domeniul energiei in perioada care urmeaza - proiectul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti.

Proiectele prioritare - stabilite de ministerul de resort - se afla in diferite faze de implementare si vor fi realizate in parteneriat public-privat, informeaza consilierul de stat al primului-ministru, Andreea Vass Paul.

Proiectul AGRI are ca scop diversificarea surselor energetice

Pentru proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) s-a publicat la inceputul lunii anuntul de selectare a proiectantului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, care trebuie finalizat in luna aprilie a anului urmator.

Proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaidjan, are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare si rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, in cadrul Coridorului Sudic. AGRI isi propune sa conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice cu piata europeana.

Proiectul ar putea costa 1,2 miliarde euro, pentru o capacitate proiectata de 2 miliarde mc gaze, 2,8 miliarde euro, pentru 5 miliarde mc, si 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, isi exprima speranta, anul trecut, ca proiectul de interconectare Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria va putea aproviziona cu gaz si Republica Moldova sau alte state interesate din zona.

Proiectul Tarnita Lapustesti

Proiectul Tarnita Lapustesti - o centrala hidroelectrica de acumulare prin pompaj - presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,1 miliarde euro, fara TVA.

Deja este in curs de derulare procedura de elaborare a documentatiei de licitatie pentru selectarea investitorilor. Urmatorul pas este aprobarea strategiei de atragere a investitorilor de catre comisia de negociere si documentatia de participare la licitatie.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat marti, in cadrul unei dezbateri despre parteneriatul public-privat, ca in primavara va fi selectat investitorul pentru centrala de la Tarnita-Lapustesti.

Compania chineza Sinohydro s-a aratat, in octombrie, interesata de acest proiect si urma sa studieze detaliile tehnice.

Proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, curtat de investitori chinezi si coreeni

Proiectul privind Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va asigura dublarea productiei nationale de energie electrica din surse nucleare. Valoarea estimata a realizarii proiectului este de 4 miliarde euro.

Reprezentantul comercial al Ambasadei Canadei la Bucuresti, al Consortiului coreean BKB CO., Ltd. si al Candu Energy au ridicat documentatia pentru depunerea de oferte angajante.

In urma delegatiei de la Beijing, de la a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano - Chineza de colaborare economica, firma China Guangdong Nuclear Power Group a primit documentatia pentru depunerea unei oferte angajante.


Momentan, proiectul se afla in faza procedurii de selectare a investitorilor, care se va finaliza la mijlocul lunii martie. De asemenea, este in desfasurare procedura de achizitie pentru atribuirea contractului "la cheie" de Inginerie, Procurare si Constructie.

Termocentrala Doicesti, un proiect de 700 de milioane de euro

Proiectul Termocentralei Doicesti este in stadiu avansat, negocierile cu China Huadian Engineering Co fiind in plina desfasurare, arata Andreea Paul Vass.

Producatorul de energie electrica si termica Termoelectrica estima, in mai, ca va incepe in martie 2012 constructia termocentralei pe carbune de 500 MW de la Doicesti, ce va avea doua grupuri a cate 250 MW fiecare.

Termoelectrica intentioneaza totodata sa constituie la SE Doicesti o societate mixta in care investitorul sa detina pachetul majoritar. Noua investitie va fi dotata cu o instalatie de desulfurare a gazelor de ardere si de captare, transport si depozitare a zgurii si cenusii in mediu dens.

Investitia totala s-ar putea ridica la 700 milioane euro, potrivit estimarilor Ministerului Economiei. Minim 30% din valoarea investitiei va reprezenta aportul investitorului la capitalul social al noii societati comerciale, iar restul de maxim 70% din valoarea investitiei va fi acoperita din creditul pe care il va contracta noua societate cu sprijinul investitorului.

La 14 aprilie 2011, Termoelectrica si China Huadian Engineering Co. Ltd au semnat un Memorandum de Intelegere avand ca obiect stabilirea atat a Structurii de cooperare, cat si a Planului concret de cooperare.

Termoelectrica purtase in ultimii doi ani discutii cu Mechel, grupul rus cu activitati metalurgice si miniere, pentru realizarea acestei investitii la Doicesti, Mechel fiind singurul investitor interesat la acea data.

Capacitatile existente de la Doicesti au fost puse in functiune intre 1979 si 1982 si nu mai corespund exigentelor tehnoogice si de mediu actuale.

Grupul nr. 7 de 200 MW a fost scos din functiune si este in curs de valorificare, iar grupul nr. 8 a fost trecut in conservare, urmand sa fie scos din functiune in momentul demararii noii investitii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1745 ori