Taxa pentru cogenerare din facturile la electricitate a scazut cu 20%

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 16:17
1630 citiri
Taxa pentru cogenerare din facturile la electricitate a scazut cu 20%

Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta a scazut cu 20% de la 1 ianuarie, ajungand la 18,3 lei pe MWh, au declarat, miercuri, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestora, pana in prezent, valoarea contributiei era de 23,1 lei pe MWh.

Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta a fost introdusa la 1 aprilie 2011, este platita de toti consumatorii de energie si este evidentiata separat pe factura de electricitate. Banii astfel obtinuti sunt primiti drept bonus de catre producatorii de energie in cogenerare (energie electrica si termica simultan) care au o eficienta de peste 70% a instalatiilor, pentru a stimula investitiile in modernizarea echipamentelor.

Pentru fiecare kWh consumat, un utilizator platea pana acum 0,0231 lei, iar, de la 1 ianuarie, acelasi consumator plateste 0,0183 lei, fara TVA. Astfel, la un consum mediu lunar de 100 de kWh pe gospodarie, fiecare consumator plateste aproximativ 1,8 lei pe luna.

In luna aprilie, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, declara ca institutia pe care o reprezinta analizeaza daca acordarea acestor bonusuri este justificata in functie de costurile de productie ale fiecarei centrale.

"Vom analiza in ce situatii este vorba de supracompensare, iar pentru acei producatori bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimtite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finala ar putea sa scada", a spus vicepresedintele ANRE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#facturi electricitate, #taxa cogenerare, #taxa consumatori energie , #Stiri energie