Statul sustine in secret termocentralele falite

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:46
2076 citiri
Statul sustine in secret termocentralele falite
Energia scumpă produsă de centralele termoelectrice din Oltenia va avea prioritate în reţea faţă de cea ieftină produsă în hidrocentrale Sursa foto: Adevarul.ro

Guvernul acorda prioritate de acces in sistemul energetic centralelor Hunedoara si Oltenia, inaintea producatorilor hidro sau nuclear. Normativul a aparut fara consultarea prealabila a partenerilor.

Pentru asigurarea alimentarii in flux continuu cu energie electrica, in conditiile in care consumatorii sunt diferiti si nu utilizeaza in mod constant energia, pe piata de profil oferta trebuie sa fie in fiecare moment egala cu cererea. Sa nu circule, in sistem, nici mai multa, nici mai putina energie decat se consuma efectiv.

De cealalta parte, si producatorii sunt diferiti, au tarife proprii in functie de caracteristicile tehnice (hidro e cel mai ieftin, termo - cel mai scump), dar ei nu pot intra oricum in fluxul energetic, din cauza diferentelor dintre consumatori.

Din punctul de vedere al consumatorilor, ideal este ca sursele hidro si nuclear sa asigure toata cantitatea de energie necesara, pentru ca acestea sunt si cele mai ieftine (intre timp, au aparut si centralele eoliene, care castiga tot mai mult teren). Dar adesea au loc consumuri suplimentare, si atunci trebuie conectate si sursele termo, care sunt mai scumpe.

Citeste mai multe despre Statul sustine in secret termocentralele falite pe Adevarul.ro

#energie termocentrale Romania, #acces sistem energetic termocentrale, #producatori energie electrica Romania , #Stiri energie