Rusii merg inainte cu Turkish Stream, desi Ankara nu si-a dat acordul inca

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 11:21
2390 citiri
Rusii merg inainte cu Turkish Stream, desi Ankara nu si-a dat acordul inca
Foto: Gazprom

Oficialii din Ministerul Energiei de la Moscova au declarat ca asteapta ca in cateva saptamani sa semneze acordul interguvernamental cu partea turca pentru realizarea primului tronson din gazoductul Turkish Stream.

"Totul depinde acum de turci. Le-am inaintat documentatia noastra si proiectul acordului pentru a le studia. Ne asteptam sa primim un raspuns la sugestiile noastre", a declarat ministrul Alexander Novak pentru agentia TASS.

Proiect incert

Gazoductul Turkish Stream a fost prezentat prima data in decembrie 2014, dupa ce presedintele Vladimir Putin a decis sa renunte la proiectul unui gazoduct construit in comun cu UE, South Stream.

Din nefericire pentru Gazprom, negocierile cu oficialii de la Ankara nu s-au dovedit usoare, chiar si in ciuda unor discutii purtate la nivel de sefi de stat.

Abia dupa mai multe discounturi oferite Turciei pentru gazul natural livrat pe piata din aceasta tara, Putin pare sa fi obtinut o promisiune vaga pentru realizarea gazoductului care ar urma sa lege Rusia de UE, via Turcia.

Ministrul Novak sustine ca acordul interguvernamental ar urma sa fie semnat in doua-trei saptamani.

O sursa din ministerul Energiei a afirmat ca Rusia este pregatita sa reia imediat lucrarile la primul tronson al Turkish Stream. Acesta ar urma sa livreze gaz destinat exclusiv consumului de pe piata interna din Turcia.

Actualele negocieri se poarta strict pe acest obiectiv de investitii, tronsoanele 2-4, destinate livrarilor de gaz pe piata europeanaurmand sa fie incluse intr-un document separat la o data ulterioara, a mai adaugat oficialul din Ministerul Energiei.

Pe traseul South Stream

Capacitatea totala a Turkish Stream ar urma sa fie de 63 de miliarde de metri cubi pe an, cantitatea asigurand astfel 60% din consumul de gaze din Turcia si o buna parte din cerinta de energie de pe piata europeana.

Turkish Stream urmeaza sa fie construit de Gazprom Russkaya, conform intelegerii semnate intre compania rusa si distribuitorul de gaze Botas din Turcia.

Gazoductul urmeaza aproape acelasi traseu ca si South Stream pe sub Marea Neagra, inaintand 900 de kilometri pe sub apa si 180 de kilometri pe uscat.

Spre deosebire de South Stream insa, noul gazoduct nu va necesita o retea mare de conducte care sa inainteze pe continentul european.

Cele 47 de miliarde de metri cubi de gaze vor fi transportate pana intr-un terminal deschis la granita dintre Turcia si Grecia, statele europene urmand sa isi rezolve singure problema infrastructurii de transport a gazelor in interiorul UE.

#gazoduct Turkish Stream, #negocieri Moscova Ankara, #livrari gaze UE , #Stiri energie