Rusii construiesc in Siberia o uzina gigantica, de importanta strategica. Si n-ar fi reusit fara banii chinezilor!

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 14:18
10329 citiri
Rusii construiesc in Siberia o uzina gigantica, de importanta strategica. Si n-ar fi reusit fara banii chinezilor!
Foto: CC0 Creative Commons

Rusia inaugureaza, vineri, proiectul de gaze naturale lichefiate Yamal in zona arctica a Siberiei, un proiect gigantic construit in conditii climatice si geologice extreme, informeaza AFP.

Producatorul rus de gaze naturale Novatek, care pentru acest proiect si-a unit fortele cu grupul francez Total si cel chinez CNPC, intentioneaza sa efectueze vineri prima sa livrare de gaze naturale lichefiate din portul Sabetta.

Acest proiect de 27 de miliarde de dolari pe an, unul din cele mai ambitioase din lume, vizeaza construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale cu o capacitate initiala de 5,5 milioane tone pe an, care in 2019 ar urma sa ajunga la 16,5 milioane tone pe an.

Lansarea de vineri este primul succes pentru acest proiect detinut de Novatek (50,1%), Total (20%), CNPC (20%) si Silk Road Fund (9,9%), care de-a lungul timpului a cunoscut numeroase obstacole tehnice si financiare.

Desi peninsula Yamal are rezerve considerabile de hidrocarburi este, de asemenea, o regiune izolata dincolo de cercul Arctic, la aproximativ 2.500 de kilometri de Moscova, si este acoperita tot timpul anului de gheata, iar temperaturile pot cobori pana la minus 50 de grade Celsius.

De la debutul santierului, la finele lui 2013, au fost construite un aeroport si un port pentru acest proiect, precum si rezervoare de gaze pentru uzina de LNG, chiar daca gheata este omniprezenta pe intreaga perioada a anului.

"In pofida conditiilor de exploatare dificile, Yamal LNG a fost livrat la timp si cu respectarea bugetului. Acest lucru este neobisnuit in industria de LNG", a estimat Samuel Lussac, specialist in hidrocarburi la firma Wood Mackenzie.

Potrivit analistului, odata cu lansarea acestui proiect, Novatek, un furnizor local de gaze naturale, devine un jucator mondial pe piata de LNG, iar grupul francez Total isi consolideaza pozitia de al doilea producator mondial de LNG.

Finantarea acestui proiect a fost insa complicata de sanctiunile americane impuse Novatek, o firma privata, care nu a mai putut sa se imprumute de la bancile occidentale. In cele din urma, finantarea chineza a salvat acest proiect de importanta strategica pentru Moscova.

Prin proiectul Yamal LNG, Rusia spera sa demonstreze ca are capacitatea de a exploata rezervele considerabile de hidrocarburi din zona Arctica in pofida provocarilor tehnologice si de asemenea vrea sa isi majoreze prezenta pe piata din Asia.

In pofida finalizarii, proiectul Yamal LNG se confrunta cu riscuri, iar lunile urmatoare "vor arata daca uzina poate functiona fara probleme in mediul ostil din Arctica", a subliniat Samuel Lussac.

In plus, fezabilitatea transportului gazelor lichefiate pe ruta nordica este in continuare neclara. Rusia mizeaza mult pe dezvoltarea traficului maritim pe aceasta ruta, care a devenit accesibila odata cu incalzirea globala, pentru ca permite navelor sa ajunga pe pietele din Asia cu 15 zile mai rapid decat ruta clasica prin canalul Suez.

Dupa Yamal LNG, grupul Novatek vrea sa dezvolte un nou proiect gigantic in zona Arctica, denumit Arctic-2. Amplasat in peninsula Gydan, in Marea Kara, acest proiect a carui prima faza de constructie este prevazuta sa se incheie in 2022-2023 ar urma sa aiba o productie similara cu cea a Yamal LNG.

#gaze naturale lichefiate, #Rusia uzina Yamal , #Stiri energie