Rusia bate din nou la "Inalta Poarta" de la Ankara. Turkish Stream are acum si un pret

Marti, 11 August 2015, ora 10:23
2909 citiri
Rusia bate din nou la "Inalta Poarta" de la Ankara. Turkish Stream are acum si un pret
Foto: Gazprom

Moscova a reluat diligentele pentru semnarea rapida a unui acord inter-guvernamental cu Turcia in vederea construirii gazoductului Turkish Stream.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Energiei Alexander Novak a expediat noi acte oficiale catre guvernul de la Ankara, introducand in datele proiectului si costurile estimate pentru gazoductul care va traversa Turcia pana la granita cu UE, informeaza agentia TASS.

Pretul corect

Expertii Gazprom au apreciat ca finantarea necesara pentru realizarea celor 4 magistrale de transport ale gazoductului Turkish Stream se ridica la 11,4 miliarde de euro.

Prima linie, care va deservi exclusiv piata din Turcia ar urma sa coste 4,3 miliarde de euro, conform declaratiei unui oficial al companiei.

Potrivit acestuia, a fost depasita faza de proiectare a celor patru tronsoane de transport, inaintandu-se spre cea de incredintare a constructiei lor.

Guvernul de la Moscova a inaintat oficialilor de la Ankara doua oferte legate de semnarea acordului interguvernamental necesar in vederea demararii proiectului.

"Am trimis doua oferte, una cuprinzand datele tehnice si costurile primei magistrale, alta referitoare la intregul proiect Turkish Stream. In acest moment sunt supuse analizei expertilor turci", a precizat ministrul Alexander Novak.

La mana turcilor

Novak a recunoscut ca mingea este acum in terenul guvernului de la Ankara, de decizia acestora depinzand soarta gazoductului care ar urma sa lege Rusia de sudul Europei.

Oficialul rus a declarat ca spera totusi ca un acord pentru inceperea lucrarilor sa fie semnat in cel mult doua saptamani.

Pe de alta parte, Ankara a incercat din rasputeri sa obtina un discount mai bun la pretul gazelor naturale decat cel de 10,5% reiesit in urma discutiilor purtate in luna februarie.

Guvernul turc a anuntat la finalul lunii trecute ca suspenda negocierile in proiectul Turkish Stream, acuzand partea rusa ca nu ofera date complete despre locatia terestra pe care ar urma sa se construiasca gazoductul si nici informatii legate de costul acestui proiect.

Varianta Turkish Stream a aparut in decembrie 2014, imediat dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a denuntat unilateral proiectul gazoductului South Stream, conceput ca un parteneriat ruso-european.

Turkish Stream ar trebui sa urmeze aproximativ acelasi traseu submarin pe sub Marea Neagra ca si South Stream, cale de 900 de kilometri.

Pe cale terestra, gazoductul va strabate teritoriul Turciei pe o distanta de 180 de kilometri pana la granita cu Grecia.

Capacitatea totala de transport este estimata la 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, 16 miliarde de metri cubi urmand sa fie livrati exclusiv pe piata din Turcia.

Constructia gazoductului Turkish Stream va fi supervizata de subsidiara Gazprom Russkaya, compania apeland de obicei la subcontractori de pe piata interna.

#Turkish Stream, #gazoduct Rusia Turcia, #pret constructie Turkish Stream , #Stiri energie