Rompetrol a deblocat importurile in Ucraina, dupa ce a amenintat ca paraseste piata

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 10:10
1593 citiri
Rompetrol a deblocat importurile in Ucraina, dupa ce a amenintat ca paraseste piata

Grupul Rompetrol a reusit, in sfarsit, sa deblocheze problema vamuirii produselor sale, dupa o lunga perioada in care Serviciul vamal ucrainean a tergiversat eliberarea autorizatiilor pentru controale ale calitatii benzinei aduse in Ucraina, relateaza miercuri presa economica de la Kiev.

"Pentru aceasta, a fost de ajuns ca grupul sa anunte oficial ruperea relatiilor cu societatea Naftogaz si retragerea de pe piata ucraineana", comenteaza ziarul economic Kommersant-Ukraina, care adauga ca, de indata, dupa acest anunt toate problemele cu vama au disparut, dar, evident, nu fara o interventie directa a guvernului de la Kiev.

Serviciul vamal a declarat marti ca, in genere, nu a existat nicio problema cu produsele Rompetrol, dupa ce initial anuntase ca va lua cateva mostre de carburant pentru a testa calitatea acestuia.

Dupa cum scrie Kommersant, Rompetrol Group, care de la inceputul lunii noiembrie a avut probleme cu autorizatiile vamale pentru produsele sale, a anuntat marti ca intentioneaza sa se retraga din Ucraina si sa renunte la joint-venture cu Naftogaz.

"Rompetrol nu vede nicio posibilitate de dezvoltare in Ucraina. Serviciul vamal de stat ignora toate incercarile noastre pentru eliberarea autorizatiilor. Investitiile planificate de companie in Ucraina, in valoare de un miliard de dolari, vor merge pe alte piete, in special in Turcia si Georgia", avertizase marti directorul comercial al Rompetrol-Ucraina, Kirill Zahovavko.

Societatea ucraineana Naftogaz si grupul Rompetrol au creat la sfarsitul lunii septembrie o intreprindere mixta, care urma sa se ocupe de deschiderea a 700 de benzinarii proprii si in franciza, precum si sa achizitioneze cinci mari depozite de petrol in Ucraina.

Naftogaz sustinea atunci ca intreprinderea mixta romano-ucraineana va permite statului sa influenteze piata petrolului.

Cu toate acestea, in luna noiembrie, Rompetrol a raportat ca vama ucraineana intarzie acordarea autorizatiilor, conditionand aceasta de rezultatele unor controale ale calitatii benzinei romanesti.

Rompetrol, cu o cota de aproximativ 50% pe piata ucraineana, exporta doar benzina de tip euro 5, ceea ce ar depasi standardele ucrainene, conform ziarului mentionat.

#livrari Rompetrol Ucraina, #deblocare vamuire produse Rompetrol, #relatii Rompetrol Naftogaz, #parteneriat Rompetrol Naftogaz , #Stiri energie