Romania, la un pas de criza energetica

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 09:26
2324 citiri
Romania, la un pas de criza energetica

Romania se apropie de o criza energetica, avertizeaza Presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, Jean Constantinescu. Acesta sustine ca intentiile politicienilor de deviere spre formule etatist-centraliste ne fac sa anticipam blocajul, si se intreaba unde este competitivitatea, in conditiile in care productia se realizeaza de multe ori la costuri duble sau triple fata de cea din tarile din UE. 

Sistemul energetic se poate bloca in urmatorii ani, spune Jean Constantinescu, unul dintre mentorii reformei energetice romanesti, care sustine ca administratorii statului de acum au gasit o solutie si mai proasta: crearea a doua entitati prin care societatile nerentabile de productie sa fie amestecate cu cele profitabile (hidrocentralele), iar cele mici sa fie lasate pe dinafara, scrie Cotidianul.

In opinia presedintelui Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, actualul guvern ar trebui sa reformeze guvernanta corporatista, criteriile si responsabilitatile manageriale, regimul vanzarilor de bunuri si servicii de catre intreprinderile controlate de stat, dupa modelul achizitiilor publice.

Investitia privata este indispensabila in domeniul energiei, mai ales pe vreme de criza, iar Guvernul ar trebui sa deblocheze privatizarea termocentralelor, mai spune Constantinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
#criza energetica, #jean constantinescu, #anre, #productie energie , #Stiri energie