România a intrat pe drumul independenței energetice în 2023. Bilanț favorabil privind exportul de energie

Joi, 15 Iunie 2023, ora 16:41
248 citiri
România a intrat pe drumul independenței energetice în 2023. Bilanț favorabil privind exportul de energie
FOTO Pixabay

Balanţa import-export de energie trebuie să fie în favoarea României, iar în primele patru luni ale acestui an ţara noastră a fost exportator net, a declarat, joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu.

"A fost o preocupare continuă de a ne reasigura că România intră pe drumul independenţei energetice. Practic, eforturile acestea nu trebuie să se oprească. Eforturile trebuie să fie continue. Este un deziderat pe care Guvernul României şi l-a asumat. Trebuie să redevenim independenţi energetic.

Balanţa de import-export trebuie să fie în favoarea României din toate punctele de vedere şi vedem, de la nivelul reglementatorului, că, pentru primele patru luni ale acestui an, în fiecare lună am fost exportator de energie. Practic balanţa s-a înclinat în favoarea curgerii energiei din România către celelalte pieţe, evident şi pe fondul unui sezon bogat în ploi, fapt care a crescut practic producţia de energie electrică, în special pe partea de hidro, lucru care ne-a dat posibilitatea să furnizăm energie electrică şi pe celelalte pieţe, nu doar pe piaţa internă", a spus Niculescu la Aspen Energy Summit.

Din punct de vedere al gazelor naturale, a adăugat el, producţia ţării noastre, cu eforturi investiţionale, a rămas oarecum aceeaşi, foarte puţin în scădere din partea unui mare producător de gaze naturale.

"Cel mare producător de gaze naturale a reuşit să-şi menţină nivelul de producţie relativ constant, prin investiţii, repet", a punctat preşedintele ANRE.

De asemenea, George Niculescu a subliniat că România nu trebuie să mai revină la situaţia de a depinde de importurile de gaze din Federaţia Rusă.

"Menţionez dorinţa României de a depinde cât mai puţin de importuri de gaze naturale din Federaţia Rusă. Pentru că trebuie să fim corecţi şi să spunem lucrurilor pe nume: Europa, sau parte din Europa, până în momentul invaziei din Ucraina, a fost într-un fel de mariaj cu Federaţia Rusă în care statele membre au avut parte de beneficii din urma acestui mariaj şi mă refer în special la gazele naturale.

Nu putem să mai revenim la această situaţie. Este clar că Europa trebuie să-şi reducă complet, din punctul meu de vedere, dependenţa faţă de produsele energetice din Rusia, iar România trebuie să nu facă notă discordantă în acest sens. De aceea n-am avut niciun fel de probleme atunci câ ...citeste mai departe despre "România a intrat pe drumul independenței energetice în 2023. Bilanț favorabil privind exportul de energie" pe Ziare.com

#romania export energie, #energie, #independenta energetica Romania , #Stiri energie

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  8. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  9. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO