Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a inchis capitolul de negociere Energia

Romania a inchis capitolul de negociere Energia

Capitolul de negociere 14 - Energia a fost inchis astazi provizoriu, in cadrul Conferintei de Aderare Romania-UE, care a avut loc la Bruxelles, a anuntat Ministerul Integrarii Europene.Negociatorul sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, considera ca finalizarea negocierilor pentru capitolul "Energia" va contribui la formularea unei concluzii favorabile privind statul de economie de piata functionala pentru Romania, in Raportul de tara din toamna acestui an.

Unul dintre elementele rezultate in urma negocierilor la capitolul energie este liberalizarea pietei energetice conform acquis-ului pana in iulie 2007, ceea ce va duce la crearea unei piete competitive si mult mai eficiente.

Un alt punct rezultat in urma negocierilor la capitolul "Energie" a fost serviciul universal, care presupune ca, pana la data aderarii la UE, accesul la reteaua electrica va fi generalizat, asigurandu-se un grad inalt de protectie a consumatorilor din punct de vedere al garantarii aprovizionarii. De asemenea, Romania s-a angajat sa creeze acele conditii de acces la retea care sa permita schimburile transfrontaliere cu statele membre ale Uniunii Europene, deoarece Romania va fi parte a pietei unice europene.

Ca parte a unei strategii pe termen lung in sectorul energetic, Romania a obtinut un imprumut de la Euratom in valoare de 223,5 milioane dolari in vederea finalizarii Unitatii 2 de la CNE Cernavoda.

Romania a transmis primul document de pozitie in iunie 2001 si a deschis negocierile pentru capitolul Energia in martie 2002.

Pentru acest capitol, au avut loc 8 runde de negociere, precum si consultari tehnice cu expertii Comisiei Europene si ai statelor membre.

Pana in prezent, Romania a finalizat 25 de capitole si doreste sa finalizeze negocierile pana la sfarsitul anului 2004.

Sursa: Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1144 ori