Razboi? Care razboi? Irakul face zilnic cate 240 de milioane de dolari din petrol

Luni, 13 Iulie 2015, ora 15:45
4516 citiri
Razboi? Care razboi? Irakul face zilnic cate 240 de milioane de dolari din petrol
Foto: Pixabay

Productia de petrol a Irakului a depasit orice record anterior, ajungand in iunie la 4, 1 milioane de barili de titei extras zilnic, conform cifrelor inaintate de Agentia Internationala pentru Energie (IEA).

"Deja, in 2015, se vede un efort sustinut din partea celui de-al doilea stat producator OPEC de a creste productia de petrol, in ciuda prabusirii pietei si a costurilor inregistrate in conflictul cu Statul Islamic", arata raportul IEA, citat de reporterii CNN.

Incasari reduse

Irakul a avut de suferit enorm de pe urma prabusirii pietei petrolului. Anul trecut, cu o productie mult mai redusa, incasarile zilnice din campurile petroliere din Irak erau estimate la 300 de milioane de dolari/zi.

Anul acesta, abia daca se ridica la 240 de milioane de dolari/zi. Cresterea cotei de extractie nu a compensat pierderea veniturilor, dar guvernul reuseste sa traga beneficii de pe urma productiei suplimentare, considera expertii.

Pe fondul crizelor financiare din Grecia si China, pretul barilului a coborat saptamana trecuta la nivelul de 51 de dolari, cel mai scazut din luna aprilie.

"Ce s-a pierdut din pret depaseste in mod semnificativ cresterea productiei", subliniaza Fadel Gheit, director la Oppenheimer & Company, indicand direct reducerea veniturilor zilnice cu 20%.

Resurse pierdute

Pe langa campurile aflate inca in stapanirea guvernului irakian, Statul Islamic a diminuat resursele de petrol ale tarii din Orientul Mijlociu cu 10%, ocupand anumite zone strategice si continunand exploatarea acestora.

Teroristii Statului Islamic sunt fortati sa vanda pe piata neagra, la un discount mare, petrolul extras din regiunile ocupate in Irak.

Pe langa ei, Guvernul Regional al Kurzilor din Irak a inceput, de asemenea, sa comercializeze petrolul din regiune fara a-l mai introduce pe piata prin intermediul guvernului central, mai arata raportul IEA.

Cel mai probabil, reactia Bagdadului in ceea ce priveste intensificarea productiei de petrol a fost generata si de amenintarea revenirii Iranului pe piata de energie cu o productie zilnica de aproape un milion de barili.

In acest moment, analistii estimeaza ca introducerea rezervelor de petrol ale Iranului pe piata ar urma sa coboare pretul barilului cu inca 10 procente, accentuand dificultatile cu care se confrunta Bagdadul.

"In ciuda tuturor obstacolelor, avem, totusi, 4 milioane de barili extrasi zilnic din campurile petroliere din Irak. In circumstante normale, probabil ca productia totala s-ar fi ridicat la 4,5-5 milioane de barili zilnic", remarca Gheit.

Lacat pe sonde

Avantul sondorilor din Irak nu este de lunga durata, dupa cum arata atat raportul IEA, cat si analiza lui Gheit.

Guvernul irakian a transmis deja unor companii care exploateaza campurile petroliere din sudul tarii ca vor trebui sa reduca cota de productie incepand cu toamna acestui an. Printre firmele vizate se numara si Exxon.

Situatia nu este insa in masura sa afecteze performantele petrolistilor americani prezenti in Irak, sustin analistii. Acestia nu detin campurile de extractie din regiune, fiind platiti doar cu un comision de servicii de catre guvernul de la Bagdad.

Este de asteptat ca productia sa scada constant in lunile urmatoare, expansiunea Statului Islamic amenintand sa ocupe si mai multe campuri petroliere din Irak.

#productie petrol Irak, #pret petrol, #razboi Irak , #Stiri energie