Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiect strategic: Bulgaria si Grecia interconecteaza retelele de gaze naturale

Proiect strategic: Bulgaria si Grecia interconecteaza retelele de gaze naturale


Coltul sud-estic al Uniunii Europene ar urma sa aiba din 2018 o retea interconectata de gaze naturale, dupa ce Bulgaria si Grecia au semnat acordul pentru construirea acestei legaturi.

Proiectul este considerat unul strategic pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaze din Bulgaria, legatura cu Grecia urmand sa conecteze tara vecina cu restul retelei europene din flancul sudic al continentului, relateaza agentia Bloomberg.

Strategie noua

Compania de stat Bulgarian Energy Holding si operatorul IGI Poseidon, detinut de statul elen si firma italiana Edison, au semnat parteneriatul in vederea construirii legaturii dintre cele doua retele nationale de alimentare cu gaz.

Gazoductul este prevazut sa devina operational din 2018, iar investitia totala se ridica la 220 de milioane de euro, din care 45 de milioane reprezinta contributia nerambursabila a UE.

"Este un proiect strategic pentru Bulgaria si Grecia, ca si pentru restul statelor din sud-estul Europei.

Reprezinta o diversificare reala a surselor de alimentare cu gaze naturale si un punct de plecare pentru crearea unui terminal zonal care sa dezvolte piata de energie din regiune", a explicat ministrul bulgar al Energiei, Temenuska Petkova.

Gazoductul se intinde pe o distanta de 182 de kilometri, facand legatura intre orasele Komotini si Stara Zagora. Capacitatea acestuia este de 5 milioane de metri cubi, fapt care permite Bulgariei sa depinda mai putin de gazul rusesc distribuit prin intermediul gazoductului ucrainean.

In acelasi timp, UE demonstreaza ca intentioneaza sa reduca cat mai mult influenta Moscovei pe piata de energie din regiune, planurile dezvoltate in comun cu guvernul de la Sofia vizand dezvoltarea unui terminal de gaze naturale conectat la reteaua europeana care sa deserveasca nevoile de consum ale statelor din regiune.

Cele doua companii implicate detin cate 50% din proiect, iar guvernul de la Sofia a depus deja garantiile pentru obtinrea unui imprumut de 110 milioane de euro in 2016.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3914 ori