Prognoza soc a unui expert roman: Pretul gazelor in Romania va creste cu 150%

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 14:52
2718 citiri
Prognoza soc a unui expert roman: Pretul gazelor in Romania va creste cu 150%
Sursa foto: Petroleum Industry Review

Pretul gazelor va creste cu 150% pana in 2019, cand piata va fi complet liberalizata, iar populatia ar putea suferi un soc al preturilor daca nu se vor lua masuri de eficienta si economisire, a declarat, joi, Aureliu Leca, expert in domeniul energetic si presedinte executiv al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice.

'Romania trebuie sa-si liberalizeze preturile la energie, iar socul va fi la gazele naturale, unde pretul va creste cu 150% in cinci ani, cand se va finaliza procesul de liberalizare, fata de preturile de la inceputul acestui proces (anul 2012 - n.r.)', a spus Leca, prezent la conferinta organizata cu ocazia lansarii Cartii Albe a Eficientei Energetice de catre Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice si Camera de Comert si Industrie Bucuresti.

Majorarea va mari numarul celor care nu-si vor putea plati facturile

Potrivit acestuia, majorarea pretului va mari grupul consumatorilor care nu-si vor putea plati facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

'Consider ca eficienta energetica si economisirea consumului sunt principalele solutii pentru aceasta problema. Romania are un potential urias de economisire de energie. Noi nu am avut pana acum aceasta mentalitate, intrucat am fost o tara bogata in astfel de resurse. Directivele europene ne obliga sa reducem cu 20% consumul de energie pana in 2020, iar daca nu luam in serios aceasta problema, riscul de a nu realiza aceasta obligatie este destul de mare', a mentionat Leca.

El a subliniat faptul ca exista doua zone unde Romania poate sa realizeze pasi mari pentru eficienta energetica.

'In primul rand, este vorba de cladiri, care inseamna 40% din intregul consum de energie din Romania, mai mult decat industria. Cladirile din prezent au pierderi de energie de 40-50% cel putin, ceea ce este imens, pentru ca au fost construite in perioada cand energia era foarte ieftina', a sustinut expertul.

Potrivit acestuia al doilea sector unde trebuie luate masuri de eficientizare este cel al sistemelor de termoficare, care sunt foarte vechi si supradimensionate.

Intensitatea energetica a Romaniei, adica acea cantitate de energie care se consuma pentru a produce 1% din PIB, este in prezent de peste doua ori mai mare decat media europeana, se arata in Cartea Alba a Eficientei Energetice, lansate joi.

In acelasi timp, consumul casnic anual de energie pentru incalzire este, in Romania, 265 de kWh pe metru patrat, fata de 125 de kWh pe metru patrat, cat este media europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret gaze, #majorare pret, #gaze romania , #Stiri energie