Producatorii vor incheia acorduri de preluare a energiei si a certificatelor verzi

Marti, 22 Mai 2012, ora 15:03
1558 citiri
Producatorii vor incheia acorduri de preluare a energiei si a certificatelor verzi

Producatorii trebuie sa incheie, pentru a elimina riscurile legate de posibilitatea supraaglomerarii certificatelor verzi, acorduri de preluare a energiei si a acestor certificate, a declarat marti, Zoltan Nagy, director general al Directiei de Reglementare in domeniul Eficientei Energetice (DREE).

Directia de Reglementare in domeniul Eficientei Energetice face parte din Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Declaratia lui Zoltan Nagy a fost facuta in cadrul conferintei "Energia fotovoltaica - noua

oportunitate in regenerabile".

"Termenul de valabilitate al certificatelor este de 16 luni, iar daca un producator nu le poate valorifica pe parcursul unui an, mai are la dispozitie inca patru luni pentru a face acest lucru. Pana acum s-au semnat deja mai multe acorduri de preluare, care sunt atat in avantajul furnizorului, cat si al investitorului. Piata a sesizat deja aceste posibilitati, avand la dispozitie oferte de preluare. Intentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei este de a deschide piata nu doar pentru furnizorii de energie, cat si pentru traderi, care vor genera lichiditati pe piata. De asemenea, ii vor ajuta pe investitorii care intampina dificultati in obtinerea finantarii", a afirmat Zoltan Nagy.

Acesta a precizat, totodata, ca va fi diminuat numarul de certificate verzi pentru ca Romania sa se incadreze in ratele de referinta aprobate de Comisia Europeana (CE).

"In luna iunie vom publica un raport, in care se va vedea care este numarul de certificate necesar pentru piata romaneasca. Dupa aflarea acestui numar, apele se vor linisti, iar la nivelul tarii vor ramane doar investitorii seriosi, cu care vom putea dialoga si de la care vom putea afla care sunt problemele reale cu care se confrunta piata. Este vorba atat de aspecte tehnice, cat si de aspecte economice", a mai spus Nagy.

#producatori certificate verzi, #producatori acorduri preluare energie , #Stiri energie