Piata de energie din Bulgaria, analizata de expertii Comisiei Europene

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 16:14
1994 citiri
Piata de energie din Bulgaria, analizata de expertii Comisiei Europene

Misiunea de experti a Comisiei Europene (CE) care va inspecta sectorul energiei din Bulgaria va avea loc la sfarsitul lunii aprilie si scopul ei este sa determine ce masuri poate lua aceasta tara pe termen scurt pentru a ameliora situatia din piata energiei, a anuntat Marlene Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.

"O echipa de experti ai CE va merge in Bulgaria si va analiza piata energiei ca intreg. Si scopul este sa determine ce masuri pe termen scurt poate lua Bulgaria pentru a ameliora situatia din sectorul energiei. Duca cum se stie, nu facem acest lucru din proprie initiativa, ci la solicitarea guvernului de tranzitie din Bulgaria", a declarat Holzner.

"Misiunea va avea loc la sfasitul lui aprilie si cu acest prilej vor exista discutii ample cu diverse institutii, ministri si experti. De asemenea, independenta autoritatii de reglementare se afla printre chestiunile analizate", a adaugat purtatoarea de cuvant.

Ea a tinut sa precizeze ca misiunea nu va avea niciun impact asupra procedurii de infringement declansate in cazul Bulgariei si a amenzii zilnice propuse Curtii Europene de Justitie (CEJ) pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune directivele europene pentru liberalizarea pietelor de electricitate si gaze, care avea ca termen data de 3 martie 2011. In cazul unui verdict nefavorabil, Sofia risca sa fie condamnata la o amenda de aproape 17.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.

Comisia va evalua separat situatia CEZ din Bulgaria

Marlene Holzner a mai spus ca la sfarsitul misiunii vor fi facute o serie de recomandari, care vor viza inclusiv pretul energiei electrice si al gazelor. "In privinta CEZ, trebuie sa reamintesc ca este in derulare o alta investigatie", a precizat purtatoarea de cuvant a lui Oettinger.

Societatea de distribuire a energiei electrice CEZ este investigata in prezent in Bulgaria atat de parchetul general, cat si de autoritatea de reglementare in domeniul energiei. Dupa ce procurorul general, Sotir Þatarov, a anuntat ca va solicita retragerea licentei CEZ pentru nereguli majore in ceea ce priveste facturarea consumatorilor, firma ceha a solicitat CE o evaluare independenta a situatiei.

Nu in ultimul rand, ea a spus ca misiunea va fi una singulara si nu va fi urmata de alte deplasari de acest gen. "Normal nu facem astfel de misiuni, pentru ca CE nu are competente de audit in sectorul energiei. O facem pentru ca ni s-a solicitat si pentru ca este o situatie speciala cu guvernul de tranzitie", a conchis Marlene Holzner.

Misiunea de experti din CE vine la cererea premierului interimar Marin Raikov. Aflat la Bruxelles la sfarsitul lunii martie, Raikov a cerut asistenta executivului european pentru identificarea si solutionarea problemelor din domeniul energiei.

Problemele din sectorul de energie au stat la baza actualei crize politice din Bulgaria. Guvernul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov a demisionat la 20 februarie dupa ce sute de mii de bulgari au iesit in strada pentru a protesta fata de facturile mari la energia electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana energie Bulgaria, #ancheta CE piata energie, #experti CE energie Bulgaria, #misiune CE Bulgaria , #Stiri energie