Petrolul face victime surpriza: Norvegia a inceput sa se clatine

Luni, 10 August 2015, ora 11:26
11355 citiri
Petrolul face victime surpriza: Norvegia a inceput sa se clatine
Foto: Wikimedia

Norvegia se poate lauda ca a trecut cu lejeritate prin devastatoarea criza economica de acum 7 ani, dar este pe punctul de a se prabusi sub presiunea efectelor aduse de un pret scazut al petrolului.

La pretul de 50 de dolari per baril, cea mai bogata natiune scandinava pare sa se afunde incet-incet intr-o criza economica care ii subrezeste pozitia, relateaza reporterii Bloomberg.

Somaj in crestere

Criza din 2008 a dus la ridicarea nivelului somajului pana la 3,7% in 2010. Acum insa, prabusirea pietei petrolului a impins procentul pana la 4,3%, un nivel record pentru ultimii 11 ani in economia norvegiana.

Dependenta de o industrie

Petrolul si gazele naturale s-au dovedit elemente cheie in cresterea economica inregistrata de tara din nordul Europei.

Poate prea importante pentru a face fata cu brio unui astfel de soc in piata globala de energie. Institutul de Statistica al Norvegiei arata ca industria petroliera genereaza venituri anuale de 500 de miliarde de coroane.

Locul doi este ocupata de industria manufacturiera, cu venituri totale de aproximativ 350 de miliarde de coroane norvegiene.

Si cam pe aici se opreste si topul performantei economice din regatul nordic, sectorul agricol, forestier si piscicol generand venituri de 43 miliarde de coroane, in timp ce industria miniera si alte ramuri nu aduc laolalta nici macar 10 miliarde.

Fara o politica de diversificare a economiei, Norvegia pare sortita sa incaseze din plin socul prabusirii pretului la petrol si gaze.

Investitii reduse

Nivelul investitiilor in industria petroliera din Norvegia a atins minimul ultimilor 15 ani.

De altfel, compania de stat Statoil a recurs la diminuarea sumelor alocate pentru noi investitii cu sase luni inainte ca piata petrolului sa se prabuseasca brusc.

Asalt la pusculita

Guvernul de la Oslo are si unul dintre cele mai bogate fonduri suverane, valoarea acestuia fiind de 875 de miliarde de dolari.

Este gandit ca o rezerva pentru generatiile viitoare, iar un eventual apel la aceasta resursa a bunastarii nationale ar reprezenta un pas istoric, dar pe care niciun ministru de Finante nu risca sa si-l asume.

Pe de alta parte, cealalta varianta o reprezinta reducerea gradului de cheltuieli bugetare, iar momentul pentru o astfel de politica de austeritate nu corespunde cu nevoia tarii de a se dezvolta.

Este o dilema care poate da nastere unor controverse politice si sociale aprinse si ar putea duce inclusiv la modificarea legislatiei privind administrarea Fondului Suveran de Bunastare al Norvegiei.

#criza economica Norvegia, #valoare fond suveran Norvegia, #industrii Norvegia , #Stiri energie