Paradoxul energetic: pretul creste, desi consumul si exportul scad

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 23:31
3005 citiri
Paradoxul energetic: pretul creste, desi consumul si exportul scad

"Piata de energie nu este deschisa 100%. Avem in continuare o piata reglementata intr-un procent de peste 55%, mentinand in continuare preturi reglementate intr-o componenta mult prea importanta ca sa putem spune ca avem o piata libera" a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, intr-un interviu acordat Bloombiz, in cadrul conferintelor Forum Invest. In opinia acestuia, pe piata de energie exista un paradox: desi consumul de energie si exportul au scazut condiderabil, pe piata reglementata pretul energiei electrice a crescut.

Analistii spun ca pe piata de energie electrica gradul de liberalizare nu depaseste 50%.

Au perfecta dreptate. Intr-adevar, piata de energie nu este deschisa 100%. Avem, in continuare, o piata reglementata intr-un procent de peste 55%, mentinand in continuare preturi reglementate intr-o componenta mult prea importanta ca sa putem spune ca avem o piata libera.

Paradoxul este ca, desi exista o astfel de componenta, am constatat un comportament ciudat in piata. Pe de o parte, a scazut consumul de energie in acest an, a scazut exportul cu 40% si, cu toate acestea, pe piata reglementata a crescut pretul energiei electrice.

Avem o problema in zona de reglementare a pietei si cred ca primul pas este sa incepem dereglementarea si liberalizarea treptata a pietei tintind insa printr-o subventie explicita acea categorie sociala care chiar are nevoie de subventie.

Acest lucru e valabil si in piata gazelor. Nici acolo nu avem piata. Avem o zona captiva, respectiv populatia, si e nevoie de o subventie tintita catre acea categorie sociala care are cu adevarat nevoie de sustinere, in aceasta perioada.

Exista riscul ca, la un momentdat, sa devenim importator net de energie electrica, din postura de exportator?

Deocamdata nu exista acest risc. Ar putea sa existe daca vom continua sa nu asiguram cadrul legal necesar investitorilor pentru a-i atrage si a-i stimula sa vina in Romania. Astazi nu exista acest risc.

Trebuie sa initiem si sa sustinem cogenerarea de inalta eficienta care vine cu un alt aport de energie dar, de data aceasta, de energie ieftina.

Pentru toate acestea, este nevoie in primul rand de un cadru de reglementare primar, respectiv legislatia primara, si de reglementari in vederea sustinerii si atragerii investitiilor in Romania.

Infiintarea a doua companii care sa poata face fata concurentei pe piata europeana a energiei suna frumos, in teorie. Vor plati romanii curent mai ieftin dupa o astfel de reconfigurare?

Consiliul Concurentei s-a pronuntat deja si atrage atentia asupra riscului ca, in final, sa se inregistreze rapid o crestere a pretului la energia electrica.

Exista riscul unui control monopolist al pietei, disparitia transparentei si riscul unui control asupra pretului final la consumator, in sensul cresterii acestuia.

Pe langa problemele grave care nu au capatat solutie, respectiv blocarea unor active care sunt executate de ANAF, faza de lichidare in care se afla altele, stergerea unor datorii mari la Termoelectrica, toate acestea au facut sa optam pentru holdingul energetic.

Pentru aceasta este nevoie de legea holdingului si de masuri fiscale specifice unui holding.

La cat estimati investitiile necesare in acest domeniu? Analistii economici vorbesc de cifre de 10 mld euro.

E mai mult de 10 miliarde de euro pentru ca noi vizam, pe de o parte, cresterea eficientei energetice pe lantul productie-transport-distributie-consumator final, pe de alta parte necesitatea investitiei in noi capacitati de productie.

Insa, acest suport financiar ne vine de la un cadru stabil. Acest jucator important, care joaca de data aceasta in totalitate dupa regulile directivelor europene in piata, va avea capacitatea bancara sa atraga si sa creeze parteneriate pentru proiecte individuale in domeniul energetic.

Nu banii sunt problema, ci resursa. Noi avem resursa, trebuie sa avem inteligenta sa o valorificam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consum, #eletrcita, #energie, #export, #piata , #Stiri energie