O Uniune Europeana a Energiei in Balcani

Miercuri, 26 Octombrie 2005, ora 01:47
991 citiri

Primul tratat multilateral din Sud-Estul Europei, a fost semnat, ieri, la Atena potrivit comunicatului de presa transmis de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.Reprezentantii Uniunii Europene si noua parteneri din sud-estul Europei - Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Albania, Bulgaria si MINUK (Misiunea Natiunilor Unite in Kosovo) din partea provinciei Kosovo - au parafat Tratatul privind Comunitatea Energiei, document care prevede crearea unui cadru legal pentru o piata integrata a energiei. Negocierile cu Turcia sunt in desfasurare in vederea integrarii intr-o etapa ulterioara.

O consecinta a acestui tratat va fi extinderea Pietei Interne pentru Energie a UE in toata zona balcanica, ceea ce impune si aplicarea in regiune a legislatiei comunitare, se arata in comunicat. Este pentru prima oara in istorie cand aceste state si teritorii semneaza un tratat obligatoriu din punct de veder juridic, tratat care preia multe din aspectele initiale ale Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, organizatie care a stat la baza actualei Uniuni Europene.

Documentul va crea, in primul rand, un cadru de politici prestabilit in ceea ce priveste sprijinul acordat de Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii si Dezvoltare (BERD) in domeniul investitiilor in infrastructura, estimate la 30 miliarde dolari in sectorul electricitatii, pentru indeplinirea standardelor Uniunii Europene pana in 2015. In al doilea rand, tratatul va avea efect asupra extinderii sistemului de gaze naturale, pentru a se crea o piata intermediara intre Marea Caspica si Uniunea Europeana.

Ca urmare a acestei initiative, se asteapta o crestere a investitiilor pe termen scurt in sectorul minier si cel metalurgic. Pe termen lung, stabilizarea sectorului energetci va contribui la revigorarea macro-economica a regiunii, la reducerea emigrarii, la cresterea economica si la mentinerea pacii, mai spune comunicatul Delegatiei Europene.

Bogdan Asaftei

Averea