O piata interna a energiei ar economisi 13 miliarde de euro anual

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 10:55
1551 citiri
O piata interna a energiei ar economisi 13 miliarde de euro anual

Crearea unei piete interne ajuta la dezvoltarea economica, iar PIB-ul, la niveul european, ar putea creste cu 0,8% si s-ar putea economisi 13 miliarde de euro pe an, sustin reprezentantii Comisiei Europene.

Consumatorii din UE ar putea economisi pana la 13 miliarde de euro, pe an, daca ar alege cel mai ieftin furnizor de electricitate disponibil, conform estimarilor.

Pentru a finaliza piata interna a energiei a Uniunii Europene, Comisia Europeana prevede mai multe actiuni, care includ punerea in aplicare a legislatiei privind piata interna si asigurarea repsectarii normelor privind concurenta, dar si consolidarea pozitiei consumatorilor.

Preturile reglementate impiedica investitiile

Preturile reglementate pentru consumatorii finali impiedica investitiile. Ele impiedica intreprinderile sa intre pe piata si sa investeasca in noi modalitati de producere a energiei. Preturile reglementate la un nivel inferior costurilor duc la datorii care, in cele din urma, vor fi platite de contribuabili.

Mai mult, preturile stabilite prin interventia statului nu ofera consumatorilor cel mai bun raport calitate-pret. Ele risca sa ofere o impresie falsa de protectie si nu stimuleaza consumatorii sa examineze in mod activ optiuni mai bune, inclusiv serviciile privind eficienta energetica, atrag atentia reprezentantii CE.

Romania are un mix energetic echilibrat, in care gazul reprezinta 30%. In Romania, gazul are o pondere mai mare, fata de nivelul european.

In prezent, doar noua state membre (Austria, Republica Ceha, Germania, Finlanda, Luxemburg, Tarile de Jos, Slovenia, Suedia si Regatul Unit) nu au preturi cu amanuntul pentru energie reglementate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii energie, #piata interna energie, #comisia europeana energie , #Stiri energie