Nita: Strategia Energetica Nationala va fi votata in Parlament

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 15:58
1521 citiri
Nita: Strategia Energetica Nationala va fi votata in Parlament

Strategia Energetica Nationala, care va fi gata anul viitor, va fi adoptata printr-o lege care va fi votata in Parlament, a declarat miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Vrem ca Strategia Energetica Nationala sa fie aprobata prin lege, astfel incat sa fie asumata de toate partidele", a spus Nita.

Departamentul pentru Energie a demarat o procedura de selectie a unei firme care sa realizeze strategia energetica, procedura la care s-au inscris peste 20 de companii.

"Observam ca exista un foarte mare interes pentru acest lucru", a completat Nita.

Noua strategie energetica va fi una pe termen lung si va cuprinde perioada pana in 2030-2035. Oficialii Departamentului pentru Energie au sustinut ca productia de energie va trebui restructurata, astfel incat sa nu mai existe companii care produc energie dintr-o singura sursa, ci dintr-un mix de resurse.

In septembrie, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, arata de ce este nevoie de o noua strategie energetica.

"Nevoia de o noua strategie energetica cred ca se impunea la ora actuala. Avem constatari ca, in strategia actuala in vigoare, lucrurile nu au fost transpuse exact asa cum a fost evolutia in piata reala. Strategia energetica actuala este depasita si astfel se impune sa avem o strategie anticipativa, bazata pe cunoastere si pe ceea ce urmeaza sa se intample la nivel european si mondial", a spus Dumitrascu, intr-o conferinta de presa.

Seful Directiei de Privatizare din Departamentul de Energie a precizat faptul ca noua Strategie trebuie sa tina cont de interesele mediului privat si, nu in ultimul rand, de cele ale consumatorilor casnici.

"Legat de strategie, aceasta trebuie sa raspunda intereselor Romaniei, mediului privat, consumatorilor casnici, trebuie sa ofere siguranta, predictibilitate, o suportabilitate a preturilor, dar cu conditionalitatile cunoscute. Energia trebuie sa ofere in continuare un avantaj competitiv Romaniei", a declarat oficialul.

#noua strategie energetica, #ministrul energiei, #lege strategie energetica , #Stiri energie