Nita: Strategia energetica a Romaniei va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an

Joi, 23 Mai 2013, ora 13:20
1385 citiri
Nita: Strategia energetica a Romaniei va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an
Sursa foto: Stiri.rol.ro

Strategia energetica a Romaniei ar putea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, prima intalnire de lucru pe acest subiect urmand sa aiba loc in data de 10 iunie, a anuntat, joi, Constantin Nita, ministrul Delegat pentru Energie, in cadrul Conferintei "Energy Business Summit", desfasurata sub patronajul Ministerului Economiei.

"Speram sa schitam, pana in toamna, o noua strategie a sectorului energetic din Romania, in perspectiva anilor 2030-2035. In acest scop, incercam sa cream - la nivelul ministerului - un colectiv pentru Strategia energetica a Romaniei, iar o prima intalnire pe acest subiect o vom avea pe data de 10 iunie a.c. In cadrul noii strategii vom pune accent pe elementele de viziune, incercand o noua abordare fata de cea folosita la elaborarea vechii strategii, unde nu se facea decat o detaliere a resurselor energetice de care dispune tara noastra", a afirmat Constantin Nita.

Potrivit acestuia, in cadrul noii strategii energia nucleara ar putea detine un procent de 10-12% din total putere instalata in Romania.

"Daca vom reusi punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, atunci vom obtine inca 2.400 de megawati, ceea ce s-ar traduce printr-o pondere a energiei nucleare de 10-12% din total putere instalata in Romania", a mai spus ministrul Constantin Nita.

Conform unui scenariu realizat de Uniunea Europeana pentru anul 2030, mixul de energie va proveni din surse regenerabile - in procent de 18%, carbune - 12%, petrol - 33%, gaze - 22% si energie nucleara - 14%.

Alexandru Sandulescu, director general in cadrul Ministerului Economiei, declara, in februarie, ca refacerea strategiei nationale energetice pentru un orizont de timp care sa mearga pana in 2035 constituie o preocupare a ministerului si ca exista in discutie un document care ar trebui revizuit, urmand sa fie organizata o dezbatere publica pe acest document.

"Avem un document de discutie care va trebui revizuit pentru ca este destul de vechi si anul acesta vom avea o dezbatere publica pe acest document", preciza Sandulescu.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#strategie nationala energie Romania, #energie nucleara Romania, #Nita strategie nationala energie , #Stiri energie