Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nita: Strategia energetica a Romaniei va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an

Nita: Strategia energetica a Romaniei va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an


Strategia energetica a Romaniei ar putea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, prima intalnire de lucru pe acest subiect urmand sa aiba loc in data de 10 iunie, a anuntat, joi, Constantin Nita, ministrul Delegat pentru Energie, in cadrul Conferintei "Energy Business Summit", desfasurata sub patronajul Ministerului Economiei.

"Speram sa schitam, pana in toamna, o noua strategie a sectorului energetic din Romania, in perspectiva anilor 2030-2035. In acest scop, incercam sa cream - la nivelul ministerului - un colectiv pentru Strategia energetica a Romaniei, iar o prima intalnire pe acest subiect o vom avea pe data de 10 iunie a.c. In cadrul noii strategii vom pune accent pe elementele de viziune, incercand o noua abordare fata de cea folosita la elaborarea vechii strategii, unde nu se facea decat o detaliere a resurselor energetice de care dispune tara noastra", a afirmat Constantin Nita.

Potrivit acestuia, in cadrul noii strategii energia nucleara ar putea detine un procent de 10-12% din total putere instalata in Romania.

"Daca vom reusi punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, atunci vom obtine inca 2.400 de megawati, ceea ce s-ar traduce printr-o pondere a energiei nucleare de 10-12% din total putere instalata in Romania", a mai spus ministrul Constantin Nita.

Conform unui scenariu realizat de Uniunea Europeana pentru anul 2030, mixul de energie va proveni din surse regenerabile - in procent de 18%, carbune - 12%, petrol - 33%, gaze - 22% si energie nucleara - 14%.

Alexandru Sandulescu, director general in cadrul Ministerului Economiei, declara, in februarie, ca refacerea strategiei nationale energetice pentru un orizont de timp care sa mearga pana in 2035 constituie o preocupare a ministerului si ca exista in discutie un document care ar trebui revizuit, urmand sa fie organizata o dezbatere publica pe acest document.

"Avem un document de discutie care va trebui revizuit pentru ca este destul de vechi si anul acesta vom avea o dezbatere publica pe acest document", preciza Sandulescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1181 ori