Nita: Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 16:27
1510 citiri
Nita: Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice

Chinezii s-au aratat interesati sa investeasca peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice in Romania, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marti Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

"Nu trebuie sa ne mai temem de China. Experienta lor ne este utila", a spus Nita, precizand ca investitorii chinezi s-au aratat interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, de termocentrala Rovinari si de reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia-Deva.

"Acestea sunt doar inceputul, pentru ca mai avem si alte proiecte. Unele sunt in faza avansata, speram ca primele sa fie semnate anul viitor. Aceste proiecte inseamna cinci miliarde de euro doar participatia Chinei. Proiectele au un rol-cheie in energetica Romaniei: de a reduce emisiile de carbon si de a echilibra sistemul, ceea ce ne creeaza acum multe probleme", a spus ministrul.

El a subliniat ca toate aceste proiecte vor respecta normele europene in materie de transparenta.

"Dorim ca prin aceste proiecte sa ne indeplinim obiectivul de independenta si securitate energetica si, in timp, sa devenim exportatori de energie, sa incercam ca productia de energie sa fie vanduta nu numai in tara, ci si in afara", a continuat Nita.

Potrivit acestuia, Romania si-a propus realizarea unei burse regionale puternice de energie electrica si gaze naturale.

"Sper ca Romania sa reprezinte tigrul economic al Europei, asa cum spunea premierul Chinei", a conchis ministrul roman.

Proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro. Proiectul hidrocentralei de la Tarnita necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro. Statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.

La inceputul lunii noiembrie, Nita a declarat ca anul viitor va fi finalizat procesul de negociere cu investitorii interesati de aceste proiecte.

#Constantin Nita, #forum economic china, #investitii proiecte energetice, #ministrul energiei , #Stiri energie