Ministerul Economiei: ANRE stabileste noile tarife la energie

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 11:07
2078 citiri
Ministerul Economiei: ANRE stabileste noile tarife la energie

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) face vineri precizarea ca orice decizie in legatura cu tarifele practicate in domeniul energetic face parte din atributiile exclusive ale ANRE si nu are nicio legatura cu ministerul, anunta NewsIn.

"In Romania, Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor, precum si cel necesar implementarii sistemului de reglementari necesar asigurarii eficientei energetice si promovarii utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie.

In consecinta, orice decizie in legatura cu tarifele practicate in domeniul energetic face parte din atributiile exclusive ale Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si nu are nicio legatura cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri", spun reprezentantii MECMA.

Incepand cu 1 aprilie intra in vigoare ordinul nr 12/2011 al presedintelui ANRE care prevede, printre altele, aparitia in factura, ca pozitie distincta, a contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta, in cuantum de 0,0185lei/kWh.

Suma urmeaza a fi folosita, in conformitate cu aprobarea primita de la Comisia Europeana, pentru implementarea unei scheme de ajutor de stat cu scopul promovarii energiei electrice produse in cogenerare de inalta eficienta, pe baza cererii de energie termica utila. 

"Acest lucru inseamna investitii in retehnologizarea si eficientizarea centralelor producatoare de energie termica si electrica, ceea ce va duce, in viitor, la costuri mai reduse pentru producerea energiei electrice", se arata in comunicat.

Presedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti, a declarat miercuri pentru NewsIn ca, incepind de vineri, 1 aprilie, in factura de electricitate va fi inclusa o noua taxa, pentru toti consumatorii, de 1,85 lei plus TVA la fiecare 100 KWh consumati.

"Va aparea o contributie suplimentara in factura, care, la un consum de 100 KWh, inseamna 1,85 lei plus TVA, ceea ce inseamna circa 2 lei pe luna, la o familie care consuma circa 100 KWh lunar. Am luat aceasta decizie pentru ca a intrat in vigoare schema bonus pentru sustinerea energiei produsa in unitati de cogenerare de inalta eficienta", a declarat pentru NewsIn presedintele ANRE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministerul economiei, #anre, #tarif energie, #tarif energetic, #factura energie , #Stiri energie