MECMA vrea o comisie de solutionare a disputelor pe piata de energie

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 13:45
1818 citiri
MECMA vrea o comisie de solutionare a disputelor pe piata de energie

Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) propune, printr-un proiect de act normativ, infiintarea unei comisii de solutionare a disputelor, ca organism care solutioneaza disputele pe piata angro si cu amanuntul aparute intre participantii la piata de energie electrica, potrivit NewsIn.

"Comisia de solutionare a disputelor este formata din cinci membri, care sunt numiti prin decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), dintre salariatii institutiei avand o vechime de cel putin trei ani. Comisia de solutionare a disputelor isi desfasoara activitatea pe baza unui regulament de organizare si functionare aprobat prin decizie a presedintelui ANRE", se arata in proiectul de act normativ publicat pe site-ul MECMA.

Prin acesta, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice.

Piata de energie electrica este compusa din piata reglementata si piata concurentiala, iar tranzactiile cu energie se fac angro sau cu amanuntul. Cresterea ponderii pietei concurentiale se realizeaza gradat prin asigurarea accesului pe aceasta piata pentru cat mai multi participanti, producatori, furnizori si clienti finali.

Participantii la piata de energie electrica si structurile operationale asociate sunt: producatorul, operatorul de transport si sistem, operatorul pietei centralizate de energie electrica, operatorul de distributie, furnizorul, clientul angro si clientul final.

Totodata, o alta prevedere a proiectului de act normativ este ca presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea avea un mandat de sase ani in loc de cinci ca pana in prezent.

De asemenea, ANRE va avea un presedinte si un singur vicepresedinte, care vor fi numiti de prim-ministrul Romaniei, iar mandatele acestora vor putea fi reinnoite o singura data, potrivit proiectului de act normativ. Potrivit legii in vigoare, ANRE putea avea chiar si trei vicepresedinti.

in plus, ANRE va evalua implementarea sistemelor de masurare inteligente din punct de vedere al costurilor si beneficiilor pe termen lung pentru piata, al rentabilitatii precum si al termenelor fezabile de implementare, pana la 3 septembrie 2012, potrivit documentului citat.

#anre, #comisie dispute energie, #energie, #lege energie, #piata energie , #Stiri energie