Lumea ramane "inundata" de petrol ieftin pana in 2017

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 14:44
3827 citiri
Lumea ramane "inundata" de petrol ieftin pana in 2017
Foto: Pixabay

Nu se intrevede nicio sansa de reglare a pretului petrolului in urmatorii doi ani, analistii considerand ca surplusul va continua sa existe pe piata cel putin pana in 2017.

"Piata va continua sa fie afectata de surplus si peste un an, asa ca un echilibru intre cerere si oferta se va inregistra abia din 2017 incolo", a apreciat intr-o interventie pentru CNBC economistul Thomas Pugh de la Capital Economics.

Petrol ieftin

Vreme de un deceniu, petrolul a inregistrat un pret mediu de 90-100 de dolari pe baril, dar, in acest moment, petrolul Brent, un indice de referinta al pietei, se tranzactioneaza cu 45 de dolari barilul.

De la inceputul acestei saptamani, gigantul BP a auntat ca va trece la reducerea costurilor de productie pregatindu-se pentru o perioada lunga a petrolului ieftin.

Conducerea companiei estimeaza ca abia din 2017 pretul petrolului va reveni la o medie de 60 de dolari/baril.

Jason Gammel, analist de piata la Jefferies, considera insa ca un pret de 60 de dolari nu va echilibra piata. El atrage atentia asupra unor cantitati suplimentare de petrol care ar putea fi introduse in piata dupa retragerea sanctiunilor economice pentru Iran.

Pe de alta parte, Pugh considera ca piata este pregatita pentru reintroducerea unei cantitati suplimentare de petrol din Iran, dar ca Teheranul ar putea sa nu respecte partea a de intelegere atunci cand va veni vorba de exporturi.

Sauditii dicteaza regulile jocului

Preturile de pe piata petrolului sunt dictate in special de hotararile adoptate in cadrul intalnirilor OPEC, cartelul reunind marii exportatori de petrol din Orientul Mijlociu. Urmatoarea reuniune OPEC se va desfasura pe 4 decembrie la Viena.

"Sentimentul general este ca petrolul se vinde la un pret anormal de scazut, dar este rezonabil in termeni de cerere si oferta si luand in considerare faptul ca Arabia Saudita a decis sa produca suficient cat sa tina pretul la acest nivel.

Sauditii sunt vocea principala in OPEC si estimarile arata ca vor reduce productia. Cand Arabia Saudita anunta o crestere a productie se schimba intreaga productie a OPEC", arata Frances Hudson, expert in strategii globale pentru Standard Life Investments.

Hudson crede chiar ca piata ar putea oscila destul de puternic in urmatoarele luni, cu perioade in care pretul petrolului ar putea creste pe neasteptate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret petrol, #tari exportatoare petrol, #piata energie, #surplus productie petrol , #Stiri energie