Investitorii in productia de energie cer ajutoare de stat

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 15:52
1440 citiri
Investitorii in productia de energie cer ajutoare de stat

Mai multe companii straine, dintre care cateva din China, interesate sa se asocieze cu firme romanesti pentru constructia de termocentrale, solicita ajutoare de stat pentru aceste investitii, pe care autoritatile nu le pot insa acorda, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor.

"Investitorii vin cu conditiile lor, cu care sunt obisnuiti, printre care si acordarea de ajutoare de stat, noi punem conditiile noastre, care nu includ ajutoare de stat. Atat companiile chineze, cat si altele, interesate de proiecte de productie a energiei in Romania, cereau ajutor de stat sau alte tipuri de ajutor din partea Guvernului. In cazul companiilor chineze, in urma misiunii economice din iulie la Shanghai, ele au inceput sa renunte la astfel de cerinte", au afirmat sursele.

Sursele citatate au mentionat ca proiectele de constructie a unor grupuri energetice noi sunt cele ale Complexurilor Energetice Turceni si Rovinari, cel al Termoelectrica de la Doicesti si cele ale ELCEN Bucuresti de la Fantanele si Progresu.

"Companiile chineze vor mai degraba sa fie subcontractori, in baza unor finantari asigurate de altii, mai degraba decat sa investeasca ei. Daca participa cu bani la investitii, cer garantii de stat la credite si vor sa le fie garantata achizitia energiei pe care urmeaza sa o produca la un anumit pret, dar statul nu poate asta acum, pentru ca e criza", au afirmat surse din sectorul energetic.

Una dintre companiile chineze interesate de astfel de proiecte este China National Electric Equipment Corporation, care vrea sa construiasca la Rovinari un grup energetic de 500 MW, investitie estimata la aproximativ un miliard de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#ajutoare, #companii, #energetice, #energie, #proiecte , #Stiri energie