Investitori straini dau lectii Guvernului, in privinta cresterii eficientei energetice

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 17:18
1799 citiri
Investitori straini dau lectii Guvernului, in privinta cresterii eficientei energetice

Romania este in urma altor state europene la aplicarea masurilor de eficienta energetica, situandu-se pe locul 3 in randul statelor europene care folosesc mai multe resurse energetice, apreciaza Consiliului Investitorilor Straini (FIC).

"Conform unui studiu elaborat de grupul de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari", se arata intr-un comunicat al FIC, citat de Mediafax.

Sfaturile date de reprezentantii Investitorilor straini vizeaza modul de alocare a fondurilor europene si continuarea investitiilor in eficienta energetica.

"Romania trebuie sa-si stabileasca o serie de obiective realiste pentru eficienta energetica si sa aplice politici echilibrate si eficiente de cost pentru a evita distorsionarea pietei. Trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca. Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania", mentioneaza sursa citata.

Pentru a atrage investitii in sectorul eficientei energetice, dar si in alte forme din lantul de valori energetice, Romania trebuie sa adopte un cadru legislativ caracterizat prin stabilitate, predictabilitate, transparenta si usurinta in aplicare.

FIC a fost infiintat in 1997 si are in prezent 124 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta aproximativ 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.

Romania isi poate reduce consumul energetic cu 11,7 milioane tep pana in 2025

Potrivit unui studiu publicat de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei energetice, Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica.

Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020.

Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cupinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
#eficienta energetica, #masuri eficienta energetica Romania, #consum energie Romania , #Stiri energie